Истинският сос Болонезе се прави с прясно мляко

Спагети

За да направите истински италиански сос Болонезе, който е сред най-популярните сосове за спагети, ще ви е необходимо прясно мляко. С негова помощ италианците заглушават киселия вкус на виното и доматите в соса, от което той става нежен и кремообразен.

За да приготвите сос Болонезе, е най-добре да използвате смляно телешко и свинско месо, както е в оригиналната рецепта, създадена в италианския град Болоня.

Телешкото и свинското се допълват – телешкото придава на соса аромат, а свинското го превръща в разтапящ се в устата. Запържването на месото и зеленчуците играе важна роля в приготвянето на соса.

Трябва да ги запържвате на силен огън, за да се запържат, а не да се задушат. Най-важно е да не стане нито една бучка от каймата. Когато вече се добави течност, ще е много трудно да се справите с бучките.

Млякото и виното трябва да се добавят едно по едно, а не заедно. Месото се запържва първо в млякото, и след като то попие, същото се прави и с виното. По време на дългото задушаване на соса млякото и виното се отделят от месото и се получава гъст сос.

Колкото повече се задушава сосът, толкова по-вкусен става. В класическия вариант той се готви повече от четири часа, но след два часа задушаване също може да се консумира.

След като го приготвите, можете да го съхранявате три дни в хладилник. След престоя си в хладилник той става още по-вкусен. За да го задушите както трябва, оставете го да къкри на най-слабата степен на котлона, а капакът оставете леко открехнат.

На повърхността на соса трябва периодично да се появяват малки мехурчета, но станат ли големи, веднага намалете котлона, защото сосът ще прегори. Зеленчуците за соса трябва да са нарязани много на ситно, за да се разтопят по време на приготвянето.

Милк

За шест порции спагети ще са ви необходими две скилидки чесън, една супена лъжица зехтин, 25 г масло, една глава лук, нарязана на ситно, един морков, нарязан на ситно, едно стъбло от целина, нарязано на ситно, 50 г бекон, 250 г телешка кайма, 250 г свинска кайма, 300 мл прясно мляко, 300 мл сухо бяло или червено вино, 2 супени лъжици доматено пюре, 800 г консервирани домати, подправки на вкус, кашкавал или пармезан.

Нарязаният или настърган чесън задушете в зехтина, в който сте добавили и маслото, за около две минути. Добавете нарязания на парченца бекон и запържете, след това добавете зеленчуците и задушете, докато станат прозрачни, но не и кафяви.

Добавете цялата кайма и мачкайте, докато не стане еднородна смес. Запържете около осем минути, след това добавете млякото. Оставете да попие в месото, като разбърквате, десетина минути.

Не се притеснявайте, ако видите бучки мляко – те ще се разтворят по-късно. Добавете виното и оставете десет минути да поври, като разбърквате постоянно.

Добавете доматеното пюре, доматите и 800 мл вода. Добавете подправки на вкус и половин чаена лъжичка сол. След като кипне, намалете огъня на най-ниска степен и оставете под полуотворен капак поне два часа.

След като сосът вече е гъст и блестящ, свалете от котлона и оставете да почине, докато вие варите спагетите. Всяка порция спагети залейте щедро със сос и отгоре поръсете с настърган пармезан или кашкавал.

Рейтинг

5 4
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Тодор Иванов
Тодор Иванов
20.09.2015 00:16
Tова което е написано е пълна глупост с извинение. МЛЯКО в болонезе ... Чел съм че някои слагат пилешка или пуешка кайма което е голям грях с/у този толкова уникален и автентичен сос... но мляко... това е върха.

Виното е червено а не бяло.

Също така вода НЕ СЕ слага. Вместо това се слагат пасирани домати или такива от консерва ако искате соса да има повече течност.

Една от най-важните съставки е изпусната - дафинов лист.

Накрая за да може ястието да стане както трябва спагетите (или каквато друга паста използвате) се варят al dente т.е. трябва да са леко твърди (варят се от 10 до 12 мин максимум като за всеки литър вода се слага по една супена лъжица сол за да може да имат вкуc и да не залепват; олио НЕ се слага.
В тиган се загрява соса болонезе и се слагат изцедените слагети да готвят около 2-3 мин докато поемат соса си за да поемат докато са горещи всички миризми и вкусова на болонезето.

Спагетите (и каквато и да е друга паста; или ако варите ориз и ползвате някакъв друг сос) трябва след като се изцедят да се сложат веднага защото когато един предмет се нагрява той се разширява и по този начин се дава възможност на по малки молекули да влязат в отворилите се пролуки в случая това е соса.

Надявам се че съм бил полезен поне на някого и приятно готвене!
5
0
cook
cook
15.10.2012 13:27
какво означава"...месото се запържва първо в млякото..."? каква храна се "пържи" в мляко?
7
4