gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ръжта крие подмладяващи тайни

Ръжта крие подмладяващи тайни

Хляб

Всички семена и зърна са полезни и благотворни, но някои в по-голяма степен от други.

Ръжта например е била основна храна за финландците от векове. Те са я консумирали главно под формата на ръжен хляб. Финландците ядат предимно кисел ръжен хляб (с квас). В този продукт се крие една от тайните за изключителното им здраве.

Оказва се, че ферментацията на зърната прави много хранителни вещества по-лесно достъпни за усвояване в чревния тракт. По време на естествения ферментационен процес при приготвяне на квасен ръжен хляб фитинът (вещество, намаляващо телесната и психическата умора и подобряващо физическата издръжливост) се освобождава и се усвояват ценните минерални вещества и микроелементи. Ръженият хляб е много полезен за здравето на храносмилателните и отделителни органи.

Ето как можете да си направите ръжен хляб:

Необходими продукти: 8 чаши прясно смляно ръжено брашно, 3 чаши топла вода, мая за хляб.

Начин на приготвяне: Смесете 7 чаши от брашното с водата и маята. Замесеното тесто се покрива с кърпа и се оставя на топло място – за около 12-18 часа. След което добавете останалото брашно и отново размесете добре. Сложете тестото в намазан с малко мазнина съд. За половин час го оставете да бухне. Печете при 160° С в продължение на един час или повече, ако е необходимо.

Ръжен Хляб

В оригиналната финландска рецепта вместо мая се използва кисел квас. За да си го приготвите вкъщи е необходимо да омесите малко брашно с вода и да го оставите да ферментира в покрита чаша 10-15 дена.

Разбърква се от време на време се разбърква, като се прибавя по малко брашно. Когато е готова, кваста има сладък мирис на ферментация, какъвто аромат има пресният хляб. Може да се запази 1-2 седмици на тъмно и прохладно място в стъклена купичка, не пластмасова.

Трябва да се има предвид, че процесът на ферментацията на тестото, когато се употребява кисел квас, е по-продължителен и бавен от този, при който се употребява готовата химическа мая.

Изследванията от цял свят показват, че всички хора, прочути с превъзходното си здраве, редовно консумират някакъв вид зърнени храни като основен продукт в ежедневното си меню. В Русия това са елда и просо, в Мексикоцаревица и боб, в Китай – оризът, в Средния Изток – сусамените семена, в източна Европа – ечемикът, а в Шотландия – овесът.

Зърнените храни, семената и ядките са най-важната и най-силна храна за човешкото здраве. Тяхната хранителна стойност е несравнима с всяка останала храна.

Употребявани предимно сурови и покълнали, а също и сготвени, те съдържат в най-съвършена комбинация всички хранителни съставки от жизнено важно значение за поддържане на здравето и предпазване от болести.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Попов
Попов
21.03.2014 21:55
Това е направо убийствено:
"...кваста има сладък мирис на ферментирал алкохол..."
2
0