gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо мирише чесънът и за какво е полезен?

Защо мирише чесънът и за какво е полезен?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
9494137112k
Чесън
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Щом разрежете, смачкате или изобщо „нараните“ главичката чесън започва създаден от природата процес, който защитава растението от "вредители". Тогава съдържащият се в чесъна ензим алииназа превръща немиришещия дотогава алиин в алицин. Едва при този процес на разпадане възникват интензивната миризма и лютивината на чесъна.

Алицинът и новооформените му съставки, които участват в процесите на обмяната, създават доста силна миризма. Тя зависи много и от начина, по който е бил консумиран чесънът – пресен, стар, суров, сварен, като хапче или прахче, като капсула или сок.

Вероятно най-доброто, което можете да направите, е да се опитате да свикнете с миризмата на чесъна, тъй като тя не може да бъде избегната изцяло. Важното в случая е, че чесънът е много полезен, а редовното му приемане може само да помогне да се чувствате по-здрави и жизнени.

Как да приготвяме чесън?

При варене или печене, голяма част от чесновия алицин се разрушава. Вярно е, че свареният чесън не е толкова лют и не мирише толкова силно като суровия, но един важен елемент от лечебната му сила липсва.

Чесън в Буркан

Много от специалистите са убедени в това. Други обаче твърдят, че алицинът се образува на ново в организма по време на храносмилане.

Затопленият чесън, добавен към храната, категорично предпазва от сърдечен инфаркт и инсулт, твърдят американски учени. Техните проучвания показват, че при затопляне в чесъна се освобождават някои естествени химически субстанции.

Към тях принадлежи например айоенът, който предотвратява слепването на тромбоцитите. Киселите храни като домати и оцет подпомагат този процес на преобразуване.

Пърженият в гореща мазнина чесън обаче губи много от важните за организма съставки. Ето защо по-препоръчително е той да се задуши.

Неоспорим факт е, че в крайна сметка редовното приемане на чесън подобрява здравето – независимо дали го хапвате суров, сварен или като съставна част на различни сосове и салати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 5
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати