Чесънът е бил любим на кръстоносците

Чесън
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
23.10 лв.
Виж ››

Чесънът, който през Средновековието е бил особено актуален като помощник в борбата с вампирите, се използва от човечеството цели пет хиляди години.

Само накълцаният, изстискан или нарязан чесън освобождава полезните за здравето вещества, което това уникално растение произвежда като истински лекарствен завод.

Чесънът е растял в Централна Азия, където са го събирали в див вид като лечебно растение. В културно растение са го превърнали древните китайци.

Египетският фараон Тутанкамон бил погребан с чесън, за да му бъде винаги под ръка. Смята се, че във висящите градини на Семирамида, които са едно от древните седем чудеса на света, чесънът е бил едно от екзотичните растения.

Историята на спорта описва чесъна като предшественик на допинга. Римляните смятали, че той има свойствата на афродизиак. Според древните индийци чесънът лекува от 222 болести.

Кръстоносците, Марко Поло и първите мореплаватели винаги взимали чесън като едно от най-важните неща, които човек трябва да има, когато е далеч от дома си.

Зеленчуци Микс

Древните лечители са смятали, че чесънът може да премори чумата и бяса, високото кръвно налягане и атеросклерозата, и че лекува вирусните заболявания.

Чесънът е съставка в ястията на почти всички народи. Традиционният италиански приветствен ритуал се състои в поднасянето на изпържено парче хляб, натрито с чесън, посолено, наръсено с черен пипер и напръскано със зехтин. Това всъщност е вид брускета.

Прочутият френски сос лайоли е немислим без чесън, защото той е негов основен компонент. Испанската студена супа гаспачо също се прави с чесън.

Италианската паста дженовезе, която се прави със спанак, босилек, магданоз, риган и пармезан, не може да е завършена без добавка на малко чесън.

Унгарският гулаш, който е едно от най-популярните ястия, е направо немислим без чесън. Заради аромата на чесъна той е както презиран, така и превъзнасян от любителите на ястията, освежени със специфичния му аромат.

Рейтинг

5 0
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати