gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»От тънки пици дебелеем повече

От тънки пици дебелеем повече

Тънка Пица

Само заблуда е убеждението, че ако предпочетем по-тънко тестена пица ще си спестим някоя друга калория. Наскоро учените опровергаха това мислене.

Според нови изследвания в областта кулинарията и храненето тънката пица е много по-богата на мазнини и сол от тази, приготвена с дебело тесто. Освен това в дебелото тесто има много по-малко вредни съставки.

Тънко или дебело, класиката повелява тесто за пица да се приготвя от брашно, мая, захар, сол, зехтин и вода. Меси се на ръка, оставя се известно време да бухне и се разточва на пласт с дебелина около 5 мм.

Класическата пица се пече в специална пещ с горящи дърва, много бързо и при много висока температура (обичайно в нагрята до около 200 °C фурна, пече се за около 10-12 минути).

Първите сведения за приготвяне и консумиране на пица датират още от древните гърци и римляни. С пренасянето на домата за първи път в Европа през 1522 година, в Неапол се появява първообразът на италианската пица. През XVII век се специализират и първите пицари – наричали ги „pizzaioli“. Те приготвяли пица за италианските селяни.

Дебела Пица

Пицата става любима храна на съпругата на неаполитанския крал Фердинанд IV - Мария Каролина Лорена, а по-късно и на италианския крал Умберто I и съпругата му Маргарита Савойска, в чест на която е назована пицата "Маргарита".

В САЩ италианското ястие е пренесено през втората половина на XIX век. За първи път се приготвя в Чикаго, Илинойс. През 1957 година пък се появяват първите пици-полуфабрикати.

В последните години пицата стана хит и в Япония, където тя се прави основно с морски дарове и риба.

Малко известен факт е, че италианският парламент приема Закон за традиционна италианска пица, определяйки точно определени съставки както и начина на приготвяне на продукта (включително и на замразените пици).

С по-тънко или по-сочно тесто пицата традиционно се запазва като любимо изкушение за много поколения от различни точки на света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати