Каква е ползата от ферментиралите храни?

Кефир

Много ферментирали храни, кисели саламури и туршии от зеленчуци се използват не само като храна, но и като лекарство. Хората употребяват тези храни от векове, без да знаят защо те имат такъв лечебен ефект.

Натуралната млечна киселина и ферментационните ензими, които се произвеждат по време на ферментационния процес, имат благоприятен ефект върху метаболизма и лечебни свойства при някои болести.

Млечната киселина унищожава вредните бактерии в червата и допринася за по-добро храносмилане. Ферментиралите храни са много лесно усвоявани. Те подобряват чревната хигиена и доставят подходящи съставки за произвеждане на собствени витамини в червата. Тези продукти са и превъзходна превантивна храна против запек.

Туршии

Сега разбирате защо ферментиралите храни като кисело зеле, саламурени зарзавати, кисел черен хляб и кисело мляко винаги са възприемани като поддържащи добро здраве и подмладяващи храни. Освен това те лекуват успешно артрит, язва, простуди, храносмилателни разстройства, дори коварния рак.

Необходимо е да се направи уговорката, че киселото зеле и туршиите, закупени от магазина, не могат да бъдат считани за храни с натурална млечна киселина, защото не съдържат такава. В повечето случаи те са приготвени с различни токсични химикали и консервиращи средства.

Произвеждайте си сами ферментирали храни, ако разбира се имате тази възможност и желание.

Ето и една интересна рецепта за приготвянето на домашен кефир.

Зимнина

Кефирът представлява ферментирала млечна напитка, произхождаща от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Особено популярна е в Русия и бившите съветски републики. За да си го приготвите се нуждаете от кефирени зърна. Кефирните зърна са комбинация от бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари. Зърната много приличат на карфиол. Кефирните зърна не могат да бъдат произведени – трябва да ги получите от друг любител на кефира.

Поставете една супена лъжица кефирени зърна в чаша мляко, разбъркайте ги и ги оставете при стайна температура през нощта. Млякото е готово, когато коагулира. Кефирът е истински „елексир на младостта”, използван от столетниците в България, Русия и Кавказ като част от ежедневната им диета.

Напоследък кефирът се възражда и става много популярен, поради нови изследвания и открития, свързани с ползата от тази напитка и пробиотиците, които тя съдържа. Много различни бактерии и дрожди са открити в кефирните зърна, представляващи комплексни и променливи колонии от микроорганизми.

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати