gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Крушите са източник на фолиева киселина

Крушите са източник на фолиева киселина

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Няколко Круши
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
14.40 лв.
Виж ››

Крушите, които без да искаме, будят у нас асоциация с женско тяло, от векове се смятат за символ на вярна любов. Първи са открили тези прекрасни плодове древните китайци.

Те не само възпявали крушите в стихове, но направили и прецизна селекция, за да се появят много нови сортове от вкусните плодове. Крушата в Китай е символ на дълголетие.

Това се дължи на учудващата жизнеустойчивост на това дърво, което може да живее сто години. В света има няколко крушови дървета, които са на повече от триста години.

Китайците в древността смятали, че влюбените и приятелите не трябва да ядат една круша, разрязана на две, защото това би могло да стане предвестник на раздяла.

Крушовият цвят символизира скръбта и непостоянството. В Древна Гърция крушата била известна като храната на боговете. Формата на крушата се свързвала с любовта и с майчинството.

Круши

Древните славяни смятали, че крушите могат да закрепят верността на съпрузите и да попречат на изневерите. В някои страни крушовото дърво се сади до параклиси, посветени на Дева Мария.

Освен различните магически свойства крушата има и напълно земно значение за здравето на човека. Странното е, че узрелите круши ни се струват по-сладки от ябълките.

На практика обаче крушите съдържат много по-малко захар, отколкото ябълките. Едно от главните богатства на крушата е съдържанието на фолиева киселина. Тя е нужна за растежа и за здравето на клетките на тялото, както и за правилното функциониране на кръвоносната система и имунната защита.

Крушите съдържат витамин А и витамин С, както и калий и целулоза. Крушата е полезна при стомашни разстройства, при висока температура и при сърдечно-съдови заболявания.

Колкото е по-узряла крушата, толкова повече полезни вещества съдържа. Грубите твърди сортове трябва да се консумират внимателно, тъй като те трудно се усвояват от организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати