Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Фюжън специалитети за кулинарни експериментатори

Фюжън специалитети за кулинарни експериментатори

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Готвене

Фюжън готвенето е творческо направление в кулинарията, което изисква смесване на технологии и продукти на географски отдалечени национални кухни.

Фюжън-специалитетите възникват в САЩ преди двадесет години и постепенно стават популярни в цял свят. Самата дума фюжън или на немски фузион означава сливане, смесване.

Пример за типично фюжън-ястие е японско-френски ориз и манго в ролца от пармска шунка и пармезан. Кулинарията фюжън няма правила. Единственото условие е продуктите да се съчетават по вкус и структура, да се допълват един друг, а готовите ястия да са леки и свежи.

Затова във фюжън ястията вместо майонеза се използват растителни масла – орехово, кокосово, гроздово, царевично, със сок от цитрусови плодове и подправки.

Кухнята фюжън на някого може да се стори странна, а рецептите – нелепи. Но всъщност те са много вкусни, стига да сте готови за кулинарни предизвикателства.

Зарадвайте и изненадайте близките си с някои ястия в стил фюжън. Например със салата фюжън. Начукайте пилешко филе с дървен чук и го запържете.

Нарежете месото на тънки ленти. Накъсайте на парчета зелена салата, разбъркайте я с месото, нарязани запържени гъби, половинки чери доматчета, счукани орехи, парченца портокал.

Салата

Украсете салатата със запържени кръгчета лук и нарязан магданоз. Друга фюжън рецепта е пилешка супа с домати и кашкавал. Сварете едно цяло пиле с две кубчета бульон и една глава лук.

В отделна тенджера сварете нарязани на кубчета 3 картофа, 2 червени чушки, 2 обелени домата, 3 скилидки счукан чесън, след това налейте малко олио, 7 супени лъжици вино, и добавете подправки на вкус.

Разбъркайте и задушете, докато картофите са напълно готови, а течността се поизпари. Добавете ориз и грах и варете три минути. Обезкостете пилето.

Пуснете месото в тенджерата със зеленчуците. Долейте половин литър бульон и варете до омекване на ориза. Поръсете супата с настърган кашкавал и нарязан на ситно магданоз.

Направете фюжън сос за салати. Смесете 125 милилитра заквасена сметана с две супени лъжици горчица, две супени лъжици коняк и разбъркайте добре. Украсете със зелени подправки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest