gotvach.bg»Статии»Любопитно»Любопитни факти за бирата

Любопитни факти за бирата

Бира

Първият писмен документ, в който се споменава бирата, е от времената на шумерите – четвърти век преди новата ера. Шумерската бира се наричала сикару.

Още в онези времена принципът на производство на бира се основавал на ферментацията на ечемик. Жителите на Вавилон продължили тази традиция. Те смилали ечемика на брашно и правили от него калъпи с формата на хляб. Това правело по-лесно транспортирането им.

За да се направи бирата, трябвало само да се раздроби този калъп и да се потопи във вода, за да се подсигури дълга ферментация. Ечемикът е бил една от най-разпространените зърнени култури и всяко семейство правело своя бира по специална рецепта.

Постепенно семейното производство отстъпило пред професионалното. В края на единадесети век в бирата започнали да добавят хмел, и така се получил вкусът, който познаваме днес.

Във Вавилон имало традиция – през първият месец след сватбата бащата на булката черпел всеки ден зет си с бира. Традицията изисквала от младоженеца да разбере, че може да смени бирата, но не и жената.

От момента, в който хората започнали да правят бира, те откривали в нея все нови и нови лечебни свойства. Древните шумерски лечители предписвали на пациентите си жабуркане на устата и пиене на топла бира при зъбобол.

Шишета Бира

През Средновековието бирата се използвала като средство за изкарване на камъни от бъбреците и за лечение на физическо и духовно изтощаване. След дълго ходене пеша хората разтривали краката си с бира.

Някои доктори лекували с бира заболявания на дихателните пътища, а сред жените бирата била прочута с подмладяващите си свойства, ако се използва върху кожата.

По време на епидемията от холера някои доктори смятали, че бирата е лекарство от болестта, тъй като бацилите загивали след няколкочасов престой в бира. Може би затова епидемиите от холера в Европа рядко взимали жертва сред работниците в пивоварните.

Сред най-щурите закони, отнасящи се до алкохола, е законът на град Еймс в американския щат Айова. Според него мъжът няма право да ляга в едно легло с жена, ако е изпил повече от три глътки бира.

В най-голямата бирария в град Мацуширо, Япония, клиентите имат право на безплатна халба бира, но само ако са в заведението по време на силно земетресение.

Рейтинг

5 4
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати