Въвеждат стандарт и за училищните храни

Детска Закуска
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
22.00 лв.
Виж ››

Детските градини и училищата са следващите в списъка на Министерството на земеделието и храните, които ще задължени да спазват определени стандарти за хранене. Това ще бъде и един от основните приоритети на ново сформираната Агенция по храните.

„Постепенно ще заменяме кроасаните с плодове и зеленчуци, полуфабрикатите трябва да изчезнат от детската кухня, а мазнините ще бъдат намалени. Трябва да е ясно какво не бива да се яде в детските градини и какво е полезно“, обясни земеделският министър.

В случай, че държавното ведомство поеме отговорността за здравословното израстване и хранене на българските деца, образователните институции ще бъдат задължени да закупуват и готвят най-скъпите и полезни продукти, намиращи се на пазара.

По думите на министър Найденов вече е крайно време да се се прекрати практиката училища и градини да закупуват най-евтините и съответно най-нискокачествени храни.

За съжаление обаче към момента това са част от многото идеи на управляващите. Отговорните институции не се ангажираха със срок за въвеждане на стандарти за храните в образователните заведения.

Хранене

От 2008 г. ЕС предоставя на България пари за мляко. А от 2011 година и плодове. Усвояването на средствата за тези здравословни продукти пари у нас обаче е повече от незадоволително. Към момента не са използвани близо 10 млн. лв. от европейските фондове само по линия на безплатните плодове. За изминалата година усвояването е било само 3.4 млн. лв. от полагащи се 7.3 млн. лв.

Хубавата идея за въвеждане на стандарти среща отпор от различните страни, включени във веригата. Родителите на малчуганите например са изчислили, че ако хранят ежедневно децата в градините с храни по стандарт, таксата ще се увеличи многократно.

Стандартите биха създали и много работа на местните общини, ангажирани с бюджет и взаимоотношения с доставчици.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати