Яжте яйца за здраве и красота, съветват специалисти

Кошница Яйца
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Яйцата все повече възраждат старата си слава на здравословен продукт, става ясно от ново изследване на учени от САЩ, цитирано от БГНЕС.

Животинският продукт съдържа необходимите витамини и минерали, които са от ключово значение за организма.

Добрите новини са, че яйцата забавят процеса на стареене. Проучването доказало още, че едно яйце на ден подобрява цялостния външен вид, придава свежо и младежко излъчване.

Интересен факт е, че в днешните яйца има по-малко холестерол, отколкото преди десетина години например. Учените обясняват факта с напредъка на технологиите. Установено е още, че количеството на витамин D в продукта също е повишило нивата си.

Освен това яйцата са изключително богати на почти всички минерали, необходими за нормалното функциониране на телата ни.

Варено Яйце

В допълнение калцият, влизащ в състава на яйцето, укрепва костната система. Оказва се, че едно яйце на ден действа благотворно и на паметта, подобрява зрението и стимулира мозъчната дейност.

Белтъкът на яйцето се състои се от около 85-90% вода, 10-12% белтъчни и под 1% въглехидрати, мазнини и минерални вещества. Мазнините, съдържащи се в белтъка, основно са полиненаситени и поради това безвредни.

Жълтъкът е най-ценната хранителна част на яйцето. Около половината от съдържанието на жълтъка е вода. Мазнините заемат около 1/3. Белтъчините са около 15-16%. В жълтъка се съдържат и витамините А, D и E. Енергийната стойност на 1 средно голямо яйце е около 80 ккал.

Химичният състав на яйцето се влияе освен от режима на хранене на птицата, така и от сезона и други фактори. Например съдържанието на витамин А в яйчния жълтък през лятото е многократно по-голямо, отколкото през зимата.

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати