Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кои са топ 5-те продукти, полезни за сърцето?

Кои са топ 5-те продукти, полезни за сърцето?

AdminAdmin
Администратор
95442k
Кои са топ 5-те продукти, полезни за сърцето?

В напрегнатото ни ежедневие е необходимо да обърнем внимание не само на духовната храна за центъра на нашите емоции – сърцето, но и на полезните продукти, подходящи за правилното функциониране на нашия сърдечен мускул. Всички сме наясно, че правилното хранене е съществена част от здравословния начин на живот, чието следствие е хармонията и душевния покой.

Предлагаме ви списък с най-добрите продукти за сърцето:

Овесени Ядки

1. Овесени ядки. Зърнената храна съдържа изобилие от полезни вещества, като витамините В и Е, фибрите и антиоксидантите. В състава на овесените ядки влизат разтворими фибри, които намаляват количеството на холестерола в кръвта. Това от своя страна намалява риска от сърдечни удари. Друго неоспоримо свойство на зърнените класове е предпазването от диабет.

Вино

2. Червено вино. Какво по-хубаво от препоръка за консумиране на червено вино в студените и мразовити месеци. Да, червеното вино, приемано в разумни количества, предпазва сърцето. Тук отново отговорни са антиоксидантите, съдържащи се в божествената напитка. Ресвератролът, съставка на виното, намалява лошия и общия холестерол, справя се успешно с тромбовете в кръвта, предпазва от сърдечни удари.

Риба

3. Сьомга. Тази риба се счита за един от най-добрите източници на омега-3 ненаситени мастни киселини. Специалисти твърдят, че 2 до 3 рибни ястия седмично благоприятстват за поддържане на нормално кръвно налягане. Авторитетни проучвания твърдят, че сьомгата намалява с до 1/3 риска от инфаркт.

Бадеми

4. Бадеми. Те съдържат най-много омега-3 мастни киселини и мононенаситени мазнини. Тези ядки увеличат количеството на добрия HDL холестерол в кръвта. Изследвания доказаха, че при меню, богато на ядки, риска от хронични сърдечни болести намалява с до 35%.

Авокадо

5. Авокадо. Специалистите съветват, че прибавянето на 1/4 авокадо към ежедневните ястия като салата или месо намалява нивото на “лошия” и увеличава “добрия” холестерол в кръвта.

Освен това специфичните ферменти, съдържащи се в авокадото, ускоряват процеса на усвояване на каротините от организма, които също са от значение за здравото сърце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
gerda
gerda
31.10.2011 21:13
Тези продукти безпорно са полезни, но най-доброто за сърцето е любовта, защото какмво е човекът, ако е само егоист. И всичко това си го достави, а е сам самичък.
5
0