Опасни пестициди в зеленчуците на българския пазар

Зеленчуци
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
Виж ››

Откриха опасни пестициди в зеленчуци, продавани на българския пазар. Това стана ясно след лабораторни анализи на произволно избрани продукти, чиито инициатор е bTV.

Домати, краставици и чушки, закупени от пазар в Пловдив, били предоставени за експертен анализ, които да установи наличието на над 370 пестицида. Така се оказало, че в чушките, внос от Турция, има четири вида пестициди. Успокояващата новина е, че три от тях са в норма. Тревогата идва от открития силно токсичен пестицид метомил, чието съдържание било два пъти над допустимото.

Домати

Лабораторните специалисти предупреждават, че консумацията на зеленчуци, в чийто състав влиза метомила, може да е много опасна, особено за малки деца или хора в напреднала възраст.

Пестициди са открити и в турските домати. Те обаче не надвишавали допустимите норми. Едва ли обаче тази констатация може да се приема положително, тъй като в Германия например в подобна ситуация тези домати няма изобщо да са в търговката мрежа, коментира шеф лаборатория Мартин Забров, цитиран от bTV.

Пестициди има и в краставиците, продавани на българския пазар.

Оранжерия

Лошото в случая е, че докато официалните власти не потвърдят притеснителните резултати, търговците могат законно и необезпокоявано да продължат да продават опасните за здравето продукти.

Пестицидите са отровни химични съединения, специално създадени от човека за борба срещу вредителите. При попадане на големи количества от тях в организма, настъпва остро отравяне, което може да завърши понякога със смърт.

Хронични ефекти от пестицидите са намалена имунна защита, алергични реакции, диабет и др.

Най-страшното е, че пестицидите могат да действат незабележимо и то в изключително ниски концентрации. Могат да минат години между въздействието им и действителното заболяване.

Всяка година в света се откриват над 77 000 нови случая на различни заболявания, които се дължат на въздействие на пестициди.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
митко
митко
24.03.2011 11:30
В нашета държава всичко е измама, корупция. Цялата държава е пълна с мошеници, за това най- хубаво правете като мен, произвеждайте са лични нужди. Не че не мога да си купя, но всичко е ГМО, пълно с торове и нитрати.
3
0
николина
николина
22.02.2011 12:39
Как може такава безотговорност от страна на контролните органи. Та ние тровим нашите деца.
3
0
дида
дида
20.02.2011 09:01
Защо е допуснато тази стока да стигне до пазара ? Не е ли работа на контролните органи да изследват зеленчуците още на вход - т.е - в складовете на едро/борсата/ и после да бъдат пуснати на масовия потребител. Кой си затваря очите ? Май борсаджиите са на далаверка от цялата тази ситуация. Да се измисли нещо, че да се спре това масово тровене на хората.
4
0
daqna
daqna
20.02.2011 02:07
Много отдавна ме гложди една мисъл. За това ли се унищожи БГ земеделието, та да се върна от Турция.
1
0