Може ли сокът от грозде да подобри паметта?

Гроздов Сок
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.00 лв.
Виж ››

Отново сте забравили къде оставихте ключовете? Сокът от грозде може да ви помогне. Това твърдят изследователи от департамента по психиатрия в университета в Синсинати, САЩ.

Те открили, че хора в ранен стадий на забравяне се представят по-добре на ментални тестове след 12 седмично редовно приемане на гроздов сок, пише британският Daily Mail.

Експертите смятат, че антиоксидантите, намиращи се в люспите и сокът на плода, са отговорни за подобрените способности за запаметяване.

Ядене на Грозде

В проучването 12 души на възраст от 75 до 80 години били разделени на две групи. На първата група било давано ежедневно 100 процента чист гроздов сок, а на втората – плацебо.

На двете групи възрастни хора редовно били правени тестове, проверяващи запаметяващите им способности. Проучването продължило повече от 80 дена. Участниците в експеримента заучавали списък с елементи, подредени по определен ред.

Учените установили, че колкото повече време минава, толкова по-добри ставали резултатите на хората, пиещи гроздов сок. Те демонстрирали значително подобрение във възстановяването на тестовите списъци.

Оказва се, че пиенето на грозде е лесен и достъпен начин възрастните да подобряват своите мозъчни функции.

Грозде

Съществува и друга причина да се сещаме по-често да похапваме грозде. Изследователи от Монпелие, Франция, установили, че консумирането на грозде и ябълки – сурови или под формата на сок, защитава артериите. Тези плодове са полезни за здравето на сърцето заради високото съдържание на ценните за организма антиоксиданти.

Гроздето е богато и на витамини – C, B и провитамин A, които укрепват нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите и имат благотворно влияние за зрението.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати