Ще въвеждат минимален праг на качеството на храните

Пазаруване

Очаква се в най-скоро време да бъдат въведени минимални прагове за качеството на храните. За това са се договорили земеделският министър Мирослав Найденов и представители на големи търговски вериги.

Това ще рече, че държавното ведомство ще наложи определени изисквания, на които трябва да отговарят дори най-евтините хранителни продукти в магазините. Целта на инициативата е да се контролира безопасността на закупуваните от потребителите храни, както и да се предотвратят евентуални тежки инциденти с хранителни натравяния.

Вследствие на нововъведението, въпреки много недоволства от страна на голяма част от българските производители, засега няма официална информация за масово изтегляне на продукция от търговките обекти.

Найденов все пак успокои, че „това, което се предлага в търговските вериги, със сигурност и по закон, и съгласно гаранциите, които дават и те, е безопасно“. Срещата е целяла по-скоро дискусия на тема може ли да се надгради това ниво на безопасност с определено ниво на качество.

Кайма

Министърът обаче не се ангажира с крайни срокове за въвеждане на минимални прагове, нито обясни на какъв принцип ще се определи дали една стока е качествена или не и как това ще се отрази върху крайната цена.

Към момента Българския държавен стандарт /БДС/ определя горната граница за качество на млечни продукти и месни такива /„Стара планина”/, но долна граница за качество няма дефинирана, обясняват мениджърите на търговските вериги.

Представителите на хипермаркетите обаче не отговориха на въпроса дали има картелни споразумения помежду им за цени на хранителните продукти.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати