gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Ще контролират цените на храните чрез Интернет

Ще контролират цените на храните чрез Интернет

AdminAdmin
Дарт Вейдър
9494137112k
Ще контролират цените на храните чрез Интернет
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
Виж ››

В най-скоро време ще бъде възможно потребителите да следят промените на цените по веригата производител-преработвател-търговец.

По този начин всеки ще има реална представа каква е действителната цена на продуктите. Това ще позволи всеки заинтересован да разбере, че нормалната цена на килограм кашкавал например е 10-12 лв., а не 16 лв., каквато е стойността за килограм от млечния продукт в местната бакалия.

Това стана ясно след изявления на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Интернет сайтът ще бъде поддържан от специално създадено звено към министерството.

Новото държавно ведомство ще има правомощията да контролира съмнителните отклонения. Структурата ще бъде под директното ръководство на Бойко Борисов, се разбира още от думите на министъра на храните.

Ще контролират цените на храните чрез Интернет

Практиката е почерпена от страните от ЕС, в повечето от които има стабилни механизми за мониторинг на поскъпването на храните.

Добрите намерения са тези техники да бъдат успешно интегрирани и на родна почва, където често се случва определена стока да се декларира на границата за жълти стотинки на килограм, а впоследствие на пазарите да се продават стотици пъти над обявената стойност.

Сайтът и ведомството ще наблюдават основно храните от първа необходимост, като например хляб, сирене, колбаси, кашкавал, захар, олио, ориз и др.

Обобщение на движението на цените на българския пазар през последните няколко месеца показва, че най-много са поскъпнали млечните, следвани от зърнените храни.

Добрата новина е, че българите ще имат възможност да се информират за приемливите цени на хранителните продукти и чрез специално открита за целта линия. Горещият телефон ще приема и оплаквания за фрапантни покачвания на цените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати