Сандвич с много домати засища глада

Сандвич с много домати засища глада

Ако стомахa ви къркори 20 минути след като сте се нахранили, опитайте да добавите повече домати към сандвича. Учени от Великобритания са открили, че зеленчукът има способността за дълго да ви държи сити, пише английският Daily Mail.

В проучване на британски университет участвали малка група жени на възраст между 18 и 35 години. Дамите имали нормално тегло. За целите на експеримента в продължение на няколко дни на жените били давани сандвичи с топено сирене върху бял хляб с добавки домат или морков. След което било изследвано нивото на заситеност, за да се установи кой продукт засища глада повече.

И така, докато изследователите смятали, че съставките на моркова са по-засищащи, се оказало, че всъщност доматът е истинският победител в състезанието.

„Това бе малко проучване, и все още не можем да кажем коя точно е съставката, правеща домата толкова полезен за задоволяването на апетита, но резултатите имат важно статистическо значение”, споделил д-р Джули Ловъргроув по време на конференция по храненето, проведена във Франция.

Сандвич с много домати засища глада

Липосин – съставката, придаваща на доматите червения им цвят, най-вероятно е причината за засищането на глада. Веществото е само част от списъка с полезни съставки, които доматите съдържат.

Доматите са изключително ценни, защото съдържат съставки, които имат подмладяваш ефект, освен това са изключително полезни за вида и еластичността на кожата.

Липосинът също се смята за съставка, която намалява риска от рак на простатата.

Поддаването на глада е причина за неуспехи в опитите за отслабване, ето защо диетолозите съветват да добавяте домати към ястията – освен, че им придават невероятен вкус, те съдържат и много важни за организма витамини.

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
дида
дида
07.03.2011 18:23
А само домати без хляб опитвал ли е някой ? Дали засища ?
0
0