Ще има стандарт и за лютеницата

Ще има стандарт и за лютеницата

В най-скоро време ще бъде разработен и стандарт за производството на българска лютеница. Това стана ясно след изявление на изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните - д-р Йордан Войнов.

Целта е да се върнат позабравените вече автентични вкус и качество на традиционните български продукти, изготвени от пиперки. Според обсъжданите стандарти в лютеницата ще може да се слага само пиперково и доматено пюре, растителна мазнина и подправки.

В момента, за да се намали паричната стойност на продукта и съответно, за да се продава по-добре, в лютеницата вместо чушки и домати някои производители слагат тиквено и/или картофено пюре, твърдят от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Изискването към стандартизираната лютеница ще бъде да съдържа поне 20% сухо вещество и максимум 2% нишесте. Консервантите и оцветителите ще са абсолютно забранени. За целта сместа ще трябва да се приготвя по традиционния начин - с топлинна обработка, което изключва нуждата от използване на стабилизатори.

Ще има стандарт и за лютеницата

Оказва се, че много производители пропускат топлинната обработка, а вместо това слагат нездравословните за организма консерванти.

Стандарт ще има и за кетчупа, произвеждан в страната. До 0.2% се предвижда да са консервантите в кетчупа, произведен по браншови стандарт. Той ще се прави само от чисто доматено пюре, обещават от държавното ведомство.

Традиционно домашната лютеница се приготвя от смлени, обикновено печени чушки, доматено пюре, кромид лук, моркови, патладжан и подправки.

Чушките са основната съставка на лютеницата, които придават и характерния ѝ червен цвят. Лютеницата съдържа още мазнина, а сред подправките най-важни са кимионът, лютите чушки и чесънът, на които тя дължи пикантния си вкус, а и името си.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати