Очаква ни ново увеличение в цените на храните

Пазаруване

До два-три месеца се очаква нова вълна на поскъпване на основните хранителни продукти с приблизително 15%. Такива са притеснителните прогнози на икономистите. В същото време обаче заплатите не се очертава да растат толкова бързо, колкото стойността на храните.

Причина за поредното повишение са прогнозите за скок на цената на петрола на световните пазари.

В същото време голяма част от производителите настойчиво алармират, че продуктите, които произвеждат се оскъпяват многократно, докато стигнат до крайния потребител. Оказва се, че средно повишението на цената е около 20 до 30 на сто.

Съвсем наскоро потребителите отново отчетоха поредно повишение на основни хранителни продукти. Пресният пример е с паричната стойност на захарта. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за периода от 28 февруари до 4 март се запазва тенденцията на покачване на цената на захарта, като поскъпването средно за седмицата, спрямо предходната, е около 4%.

Захар

Повишението на цената е вследствие на лошата реколта в основните страни-производителки на захар - Бразилия, Куба, Филипините, Индонезия, Австралия.

В резултат на природните катаклизми тръстиката, от която се прави суровата захар, е намаляла и цената й на международния пазар се вдига. България също е пряка потърпевша от тези процеси, обясняват от бранша на производителите.

По-скъпите цени на хранителните продукти не е изолиран случай на местно ниво. Наскоро експерти от ООН обявиха, че световните храни на цените са достигнали нов рекорд. Възможно е дори в скоро време стойността на продуктите да се повиши още повече. Причината отново е поскъпването на петрола.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
николов-kastra@abv.bg
николов-kastra@abv.bg
05.01.2014 18:55
Няма причини за увеличение цени на храните, всичко е спекула с цел да ви обират.
Спрете да раждате, сложете такъв закон, докога нормалните хора ще търпят лудостта на политици търговци и тъпи граждани.
1
0