Кога мозъкът има нужда от смяна на мазнините

Кога мозъкът има нужда от смяна на мазнините

Около шестдесет процента от човешкия мозък се състои от мазнини. За да поддържате нормално състоянието на мозъка си, имате нужда да получавате достатъчно мазнини с храната си. Не всяка мазнина обаче е подходяща. Някои увреждат мозъка.

Трансмазнините и мазнините, богати на водород, влошават възпаленията в тялото, които на свои ред могат да увредят деликатните мозъчни тъкани.

Тези нездравословни мазнини се съдържат в пържени храни, тестени сладкиши, свинската мас, маргарина, печените изделия и преработените и готвени храни.

Полезните за здравето мазнини запазват вътрешните части на мозъчните клетки гъвкави, което помага на паметта и другите съобщения от мозъка лесно да преминават между клетките. Омега-6 и Омега-3 мазнините са важни за здравето на мозъка.

Нормалната диета, в случай когато изобщо включва есенциални мастни киселини, обикновено съдържа мазнини, съдържащи се в месото и домашните птици или понякога в ядки и семена. Повечето от тези мазнини са Омега-6 мастни киселини.

Омега-6 мастните киселини са с най-висока концентрация в царевичното и слънчогледово олио и шафрановото масло. Вие обаче не сте само това, което ядете - вие сте това, което яде това, което ядете.

Кога мозъкът има нужда от смяна на мазнините

Това означава, че ако се храните с месо или домашни птици, хранени с царевица или други зърнени култури с високо съдържание на Омега-6, индиректно вие също приемате много Омега-6 мастни киселини.

Най-добрите източници на Омега-3 мастни киселини са ленените семена или масло, орехите и ореховото олио, някои видове водорасли, мазните дълбоководни риби, особено дивата сьомга.

Докозахексаоновата киселина (DHA) е вид Омега-3 мастна киселина, която изгражда голяма част от вътрешността на мозъчните клетки и ги поддържа достатъчно гъвкави, за да може паметта да преминава от клетка в клетка.

Тя също така улеснява предаването на нервни сигнали в рамките на централната нервна система и защитава енергийните центрове на клетките, наречени митоходрии, от увреждане.

Сред видовете риба, съдържащи големи количества от тази Омега-3 мастна киселина, са скумрията, сардината, рибата тон, сьомгата, езерната пъстърва и херингата.

Някои от тези риби обаче са жертва на замърсяване с живак, а множество изследвания свързват живака с развитието на болестта на Алцхаймер.

Затова е важно да избягвате рибата-меч, акулата и рибата тон. Сьомгата, отглеждана в рибарници, също често е с висока концентрация на живак, а освен това често съдържа и следи от антибиотици и е с по-ниско съдържание на Омега 3 мастни киселини.

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати