Целината - храна и лекарство

Целина

Целината е прекрасен зеленчук, който е пристигнал при нас от Средиземноморието. В Древна Гърция тя е била смятана за вълшебно растение, което е имало магически сили и можело да подмладява.

Може би тайната на целината е в богатото съдържание на минерални вещества, тъй като тя съдържа много калий, калций, цинк, магнезий, фосфор и желязо.

Целината активно регулира обмяната на веществата, нормализира хормоните и изхвърля вредните вещества и излишните течности от организма. Тя се смята за енергиен и нискокалоричен продукт и има уникални особености.

Работата е там, че целината има така наречената отрицателна калоричност, тоест при консумацията на този зеленчук не само че не се трупат калории, а дори се изгарят.

Хипократ е смятал целината за лекарство от всички болести. Всъщност целината изчиства организма от токсини, подмладява го и действа като общоукрепващо средство.

Този зеленчук е уникален и с това, че всичките му части могат да се консумират. Той може да се вари, пържи и да се пече, а стъблата и листата му могат да се ядат и сурови.

Семето на целината се използва като подправка. Целината се съчетава добре с различни продукти, затова може да се използва в салати и като гарнитура за месо и риба, а също така добре се съчетава и с гъби.

Отслабване

От корените и листата се приготвя ценен сок. Ако искате да повишите общия си тонус и да увеличите работоспособността си, да успокоите нервите си и да подобрите съня си, консумирайте повече целина.

Тя съдържа много полезни вещества, които могат да намалят нивото на хормоните на стреса и много етерични масла, които намаляват напрежението. Целината съдържа витамини от групата С, групата В, РР, Е и каротин.

Всички тези вещества действат прекрасно на кожата, косата и очите. Целината е афродизиак, затова е много полезна за мъжете. Тя спомага за профилактика на простатит, особено в съчетание с ябълки.

Ако любимият мъж получава всяка сутрин салата от целина и ябълки, той ще получи внезапен прилив на сили и енергия. Прясноизцеденият сок от целина спомага за изчистването на токсините и има диуретичен и разхлабващ ефект.

Не трябва обаче да се пият повече от сто милилитра на денонощие. Той се пие преди ядене, комбиниран с една лъжица мед. В резултат се усеща подтискане на апетита и подобрение на храносмилането, а също така и на имунната система.

Ако комбинирате сок от целина със сок от моркови или ябълки, ще получите прекрасно средство за подобряване на тена на лицето. Коренът на целината помага при лечението на гастрит и язвена болест на стомаха. Достатъчно е да сварите корена и да пиете отварата по сто милилитра преди хранене.

Рейтинг

5 3
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати