gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни свойства на спанака

Полезни свойства на спанака

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Спанак
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
Виж ››

Спанакът е пристигнал при нас от Близкия Изток, предполага се, че от Персия. Там той се е появил още преди новата ера и много векове по-късно е бил докаран в Испания.

В други европейски страни също се научили да отглеждат спанак и той е станал един от любимите зеленчуци и на американците. Спанакът няма ярко изразен вкус, освен това той не може да се съхранява дълго.

И, което е много лошо, бързо изгубва ценните си свойства. А те са много и заради тях той се нарежда на челно място сред зеленчуците.

Спанакът съдържа белтъчини, въглехидрати и мазнини, а също така нишесте, захар, витамини А, Е, С, Н, К, РР, витамини от групата В, бета каротин.

Освен това в спанака има много калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, желязо, цинк, мед и селен. Витамините А и С в спанака се запазват при термична обработка.

Спанакът засища и снабдява организма с хранителни вещества, чисти го от шлаки и токсини. Само морковите съдържат повече каротин от спанака, а благодарение на високото съдържание на желязо в него хемоглобинът се активизира и снабдява по-добре клетките с кислород.

Ползи от Спанак

Спанакът подобрява обмяната на веществата и спомага за изработването на енергия. При този уникален състав спанакът е много полезен не само като диетичен продукт, но и като средство за профилактика и лечение на много болести.

Спанакът заздравява зъбите и венците, предпазва от анемия и укрепва кръвоносните съдове, стимулира работата на задстомашната жлеза и нормализира работата на червата.

Спанакът е много полезен за бременни жени и малки деца, тъй като съдържа почти всички необходими витамини и много минерали. Спанакът се усвоява прекрасно, защото има вещества, които стимулират действието на слюнчените жлези.

При изтощение, заболявания на нервната система, анемия, хипертония и диабет, гастрит и ентероколит спанакът се включва в менюто като диетичен продукт.

Спанакът предпазва от повреждане лигавиците, нормализира въглехидратната обмяна, участва в изработката на важни за организма хормони и помага за вталяване. Хората, които са под стрес, възстановяват спокойствието и работоспособността си с помощта на спанак.

Той съдържа йод и затова влияе добре на работата на щитовидната жлеза. Спанакът се усвоява бързо, за разлика от много други зеленчуци със зелен цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати