Съвети за приготвяне на цвекло и картофи

Цвекло

Сварените картофи ще бъдат по-вкусни, ако при варенето добавите във водата три скилидки чесън, два дафинови листа и няколко стръка копър.

Когато пържите крокети от картофи, пускайте ги във врящо олио, иначе ще се напукат. Не оставяйте обелени картофи дълго време във вода, защото във водата картофите губят нишестето и витамините си.

Най-големи са загубите на нишесте и витамини, ако оставите във водата нарязани картофи. Ценна добавка към зеленчуците е прясното мляко.

Съчетанието от прясно мляко и зеленчуци помага за получаването на ценна смес от аминокиселини. Зелените маслини, маринованите гъби и пресните зеленчуци не трябва да се варят дълго време, защото от това стават твърди.

Те се варят не повече от десет минути. Когато задушавате зеле, добавете в него малко оцет или лимонтузу, за да не стане прекалено меко.

Картофи

За да не изгори лукът, който трябва да запържите за ястие, преди пърженето съвсем леко го оваляйте в брашно. Така ще придобие и по-красив цвят.

За да сварите червеното цвекло бързо, обелете го, нарежете го на кубчета и го залейте с гореща вода, която съвсем леко да го покрие. Варете с плътно затворен капак, като от време на време го разбърквате и добавяте малко вода.

Добавете във водата една чаена лъжичка оцет за по-наситен цвят и разбъркайте. При приготвяне на ястия от червено цвекло използвайте подправки, защото иначе ястието ще е безвкусно.

От пресните листа на червеното цвекло можете да приготвите гореща супа, а от пресните листа на репичките – вкусна зеленчукова супа.

Никога не варете цвекло в солена вода, защото ще изгуби хранителните си качества. В края на варенето добавете една бучка захар.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати