Тайните на тестото

Тайните на тестото

Тестото с мая няма да се лепи по ръцете, ако предварително ги намажете с олио. Преди да месите тестото, е добре да пресеете един или два пъти брашното, това ще го направи по-пухкаво.

Когато месите тесто, наливайте течността в брашното на тънка струйка и постоянно разбърквайте. Когато се опитвате да пренесете тесто в тава, без да го скъсате, наръсете го с брашно, навийте го около точилката и го развийте в тавата.

Ако оставите малко празно място около сладкиша в тавата, той ще се опече по-добре. За да не става сладкишът глетав, използвайте умерено мазнините в тестото.

Когато тестото има нужда от повече сол, долейте малко вода, в която сте разбъркали сол, и малко брашно, след което омесете тестото отново. Не мажете края на изделия от многолистно тесто с яйце, тъй като то няма да позволи на тестото да се вдигне.

Ако искате да получите кекс с наситен жълт цвят, добавете в жълтък една щипка сол, разбъркайте и оставете да престои в хладилника не по-малко от десет часа.

Тайните на тестото

За да проверите дали мазнината за пърженето на бухти вече е готова, капнете една-две капки вода в тигана и ако се изпарят веднага, можете да пържите.

За да извадите лесно изпечения сладкиш от тавата, оставете я за няколко минути в студена вода или я дръжте над пара. Блатът за торта се пече на бавен огън. В противен случай става твърд отвън и суров отвътре.

Изпечените блатове не се оставят на студено, защото спадат. За да разрежете дебелия пухкав кекс, без да го смачкате, използвайте топъл нож или дебел конец.

Когато правите палачинки, тестото трябва свободно да тече от черпака, иначе палачинките няма да се изпържат добре. За да стоплите палачинки, сложете ги между две чинии и за няколко минути ги пъхнете в съвсем леко топла фурна.

Ако добавите разбит белтък в тестото за палачинки, те ще бъдат много по-вкусни. За да не изгори тестото отдолу, дъното на тавата трябва да се наръси с грис.

Тортата се маже с гъст крем, който е изстинал. Когато правите шоколадов крем, какаото се добавя заедно с ванилията към края на разбиването на крема.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Веселина Константинова
Мога да добавя, че "самобухващите" брашна, съдържат сода бикарбонат/ около 3 г сода на 100 г брашно/ и трябва да се има в предвид, при приготвянето на кексовете и сладкишите.
0
0
Веселина Константинова
Много полезна информация!Благодаря!
0
0
Ирина Андреева Jolie
Прекрасна статия :) Много обичам да чета такива полезни неща.В училище сме учили много за видовете тесто,но тук е по-завабно и запомнящо се! :)
1
0