Кулинарни тайни при приготвянето на месо

Приготвяне на месо

За да разберете дали месото е с високо качество, натиснете го с пръст. Ако дупката веднага възвърне формата си, това означава, че месото е прясно и с високо качество.

За да се размрази замразеното месо, сложете го в тенджера и оставете на нормална стайна температура. Не го оставяйте на прекалено топло място и не го заливайте с вода.

Измивайте месото с вода с температура тридесет градуса. Месото и костите за супа се слагат само в студена вода и се оставят да заврат на силен огън. След това се маха пяната и се намалява котлонът.

Никога не солете месото преди термичната обработка, тъй като това предизвиква преждевременно отделяне на месния сок, което разваля вкусовите му качества.

Когато искате да сварите месо, не го режете на малки парченца. Свареното голямо парче месо е много по-вкусно, при нужда го нарежете или накъсайте.

Месото ще се свари по-бързо, ако предварително го начукате с дървено чукче. Колкото по-малко е парчето месо, птицата или дивеча, толкова по-гореща трябва да е фурната.

Печено Месо

Свареното месо, птица, език съхранявайте с малко бульон, в който са се варили. Така ще ги запазите за по-дълго време сочни и свежи. Преди да печете месото, отстранете жилите от него.

Когато печете цяло парче месо, направете му разрези по краищата. Пърженото месо губи вкуса си, като престои, затова го сервирайте веднага след пърженето.

Когато печете или пържите месо, не го затваряйте с капак и не слагайте парчетата месо много близо едно до друго. Месото на скара се посолява и подправя веднага след като се свали от скарата.

Печеното месо се притопля на водна баня във фурната. Така то има вкус на току-що опечено. За да не се препече месото, което притопляте, поставете във фурната съдинка с вода.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати