Кои фактори предразполагат за развитието на хранителни алергии?

Стомах

Много и разнообразни са факторите, които предразполагат към появата на хранителна алергия.

Наследствено предразположение е сред най-често срещаните причини. Като фамилно или родово заболяване хранителната алергия се установява в 50-60 % от случаите с алергични заболявания. Когато наследственото обременяване е само от единия родител, хранителната алергия може да се прояви в 35 % от децата.

Когато и двамата родители имат алергии, процентът на заболелите деца се увеличава почти двойно. Механизмът на тази наследствена алергична предразположеност не е съвсем изяснен, но се приема като най-вероятно, че алергичната нагласа е свързана с вродена недостатъчност в имунната защитна система на организма.

Възрастовият фактор също е от значение. Честата поява у кърмачета и малки деца на алeргия към краве мляко, шоколад, белтък и др. се обуславя от недоразвитостта на храносмилателната система, на нейните ензимни и имунни системи. С израстването на детето работата на храносмилателната система се усъвършенства и настъпва постепенно намаляване на чувствителността.

Възрастните често стигат до прекомерна употреба на някои храни и подправки. Прибавят се и някои вредни вещества (алкохолни напитки, тютюн).

Болки в Стомаха

Всичко това, комбинирано с други вредни въздействия – бързо хранене например, довежда до редица заболявания на храносмилателната система, които понякога се съпътстват с риск от развитие на хранителни алергии.

Особено неблагоприятно върху дейността на храносмилателната система се отразява редовната консумация на алкохолни напитки (макар и в умерени количества), както и на остри дразнещи подправки.

Полът също има известно значение. Хранителната алергия се среща по-често у жените. При тях по време на менструалния период склонността към алергични реакции се увеличава.

Сезонните и климатични фактори влияят върху алергичната реактивност.

Състоянието на нервната система играе съществена роля за появата и протичането на хранителната алергия.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати