Всяко пето дете консумира енергийни напитки

Енергийни Напитки

Близо 20 % от децата между пети и седми клас редовно приемат напитки с високо съдържание на вредните в големи количества за организма на подрастващите таурин и кофеин. Това стана ясно от изнесени обобщени данни на Центъра по обществено хранене.

Още по-тревожното е, че консумацията на енергийни напитки става все по-популярна и сред най-малките. Оказва се, че 6 % от децата до 10 годинки пият по 5 енергийни напитки седмично.

Тауринът е приет условно за есенциална аминокиселина, която в молекулата си съдържа сяра.

Енергийните напитки имат способността да сгъстяват кръвта, което е една от причините за сърдечносъдови проблеми като инсулт например. При консумиращите ги се наблюдават аномалии, подобни на тези при пациенти със сърдечносъдови проблеми.

Деца

Популярните енергийни напитки съдържат около 80 мг кофеин. Това количество е по-голямо от кофеина, съдържащ се в чаша кафе или две чаши чай.

Прекаляването с енергийните продукти рефлектира още в изострена нервност, раздразнителност, безсъние, повишено кръвно налягане, нарушения на ритъма сърцето (аритмия) и стомашно разстройство. Кофеинът действа и като диуретик - води до обезводняване. Освен това кофеинът води до пристрастяване.

Очаква се в най-скоро време държавата да поеме контрола в свои ръце и да нареди ограничаване на рекламите на енергийни напитки, както и въвеждане на допълнителни изисквания при етикетирането им.

Едно от обсъжданите предложения е забрана на продажбата им на лица под определена възраст. Изчаква се още ново сформираната Агенция по храните да прави редовни проверки на обектите, които продават енергийни храни и напитки, а регионалните здравни инспекции да определят какъв контингент от потребители ги купуват.

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати