Как да се предпазим от хранително натравяне?

Как да се предпазим от хранително натравяне?

Пазаруването е първата крачка към предпазването от хранително натравяне.

За да гарантирате собственото си здраве и това на близките е необходимо да купувате добре опакована храна. Ако например забележите, че дадена консерва или пакетиран хранителен продукт е издут, изобщо не е препоръчителна бъдеща консумация.

Гответе само с пастьоризирано мляко и млечни продукти. Избирайте яйца, които задължително се съхраняват в хладилник. Проверявайте дали сред тях има пукнати или замърсени.

Когато пазарувате слабо замразени пиле или риба задължително ги опаковайте добре в непромокаеми пликове, тъй като капките кръв могат да заразят останалите ви продукти.

Ако пък по рибата, която сте избрали, има следи от скреж или лед – най-вероятно продуктът е бил размразяван и след това повторно замразяван. Избягвайте търговци, които продават риба на пътя или от автомобил.

Препоръчително е още, ако няма да готвите закупените замразени меса в същия ден, да си носите хладилна чанта, в която да ги съхранявате, ако пътят до вкъщи е повече от час. В противен случай избраните продукти могат да бъдат опасни.

Как да се предпазим от хранително натравяне?

Температурата на хладилника трябва да е 5 градуса, а на фризера минус 18. Максималното време, в което пилето и рибата могат да се съхраняват в хладилник, е два дена.

Съхранявайте яйцата в картона им в хладилника, вместо на вратата на хладилника.

Винаги проверявайте етикетите на консервите и бурканите, за да определите как трябва да се съхраняват. Например кетчупът и майонезата трябва да стоят в хладилника след отварянето им. Ако сте съхранявали продуктите небрежно, най-добре е да ги изхвърлите.

Картофите и лукът в никакъв случай не трябва да се съхраняват под мивката, защото течовете от тръбите могат да ги увредят. Те не трябва и да стоят в хладилника, дръжте ги на хладно и сухо място.

Не съхранявайте храна близо до домакински почистващи продукти и химикали, съветват от организацията „Активни потребители“.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати