Курабийките вредни за волята

Курабийките вредни за волята

Ароматът на прясно изпечени курабии може да унищожи и най-силната воля, що се отнася до намеренията за отслабване. Невролози открили, че миризмата на мазнини и захар действа по специфичен начин на мозъка. Оказва се, че към тези аромати човек се пристрастява на същия принцип, на който прави това и с алкохола и някои наркотици.

Общата връзка е допаминът, отделян в мозъка при мисълта за задоволяване на определени усещания.

Според д-р Нора Волков, ръководител на научен институт в САЩ, на мозъка и организма е присъщо постоянно да задоволява потребностите си.

Особено е изострена необходимостта от консумация на храни със силен аромат на сладко или масло. Обикновено човек не може да устои на тези усещания, дори и да не изпитва никакъв глад.

Разбира се, не само предразположеността води до наднормено тегло. Фактори като навици за спорт, хормони и метаболизъм също имат важна роля.

Начинът да се избегнат тези сигнали, подвеждащи ни към преяждане, е да си внушим, че мозъкът трябва да възприема негативно ароматите и консумацията на храни, вредни за организма.

Курабийките вредни за волята

Ако отслабването е ваша жадувана цел, а сладкишите постоянно ви отклоняват от нея, д-р Жолко съветва като цяло да избягвате да посещавате места, където волята ви се отслабва и където чувствате, че няма да успеете да устоите на нездравословните лакомства.

Ако обаче нямате притеснения за фигурата си и обожавате аромата и вкуса на прясно изпечени курабийки, ето и лесна рецепта за тяхното приготвяне:

Продукти:

кисело мляко - 1 кофичка

хлебна сода - 1 ч.л.

яйца - 4-5 бр.

маргарин - 2-3 с.л.

захар - 1 чаена чаша

бакпулвер - 1 бр.

брашно - колкото поеме

Приготвяне: Отделете един жълтък. Смесете всички продукти. От тях замесете тесто, което разделете на малки топки. Те се намазват с жълтък и се поръсват с захар. Пекът се на умерена фурна.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати