Опаковките на зърнените закуски са канцерогенни

Опаковките на зърнените закуски са канцерогенни

Някои от най-големите производители на зърнени закуски в световен мащаб плануват да спрат да използват рециклирана хартия за опаковането на продукта си.

Това се случва след като учени от Швейцария наскоро откриха, че кутиите, в които се съхраняват зърнените храни, са канцерогенни и излагат на голям риск здравето на потребителите.

Изследователи от Цюрих открили токсични химикали в кутиите за съхранение, получени основно от рециклирани вестници. Според учените опаковките на продуктите от преработена хартия могат да оказват влияние върху хранителния продукт, независимо, че той е поставен и в допълнителна торба.

Това станало ясно след като швейцарските изследователи анализирали над 119 продукта от германския пазар, в които открили токсични вещества, които са между 10 и 100 пъти над допустимия минимум.

Опаковките на зърнените закуски са канцерогенни

Химикалите, наречени минерални масла, чийто произход са печатарските мастила, могат да повлияят изключително негативно върху вътрешните органи на човек, се казва в съобщение на БиБиСи.

Според медията в момента повечето производители в световен план провеждат политика на спиране на опаковане в хартия, предизвикваща рак. Оказва се, че канцерогенни са още опаковките на някои спагети, макарони и ориз.

В същото време авторитетни организации в хранителния бранш твърдят, че към момента няма категорично доказателство, че минералните масла в рециклираната хартия представляват опасен риск за здравето на хората.

Все пак те са склонни да участват в бъдещи анализи, които категорично да потвърдят или отхвърлят предположенията, направени от швейцарските учени.

Към момента няма официална информация дали българските хартиени опаковки на някои продукти крият риск от ракови заболявания.

Рейтинг

5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати