Хлябът отново не отговаря на стандартите

Хлябът отново не отговаря на стандартите

Новият стандарт за хляба бе въведен преди повече от месец. Властите очакваха с налагането му да се подобри вкусът и качеството на незаменимия продукт на трапезата. Тези предположения обаче останаха само в сферата на добрите пожелания.

Мащабна проверка на Агенцията по храните установи, че половината от проверените 1 700 предприятия за производство на хляб не отговарят на въведените изисквания. Производителите на насъщния не спазват стандарта най-вече в областта на хигиената и съдържанието на етикетите. Все още предстои да бъдат инспектирани други 2 300 хлебозавода на територията на страната.

Държавното ведомство планира да се справи с нарушителите като ги разпредели в отделни категории, според нивото на спазване на изискванията. От агенцията обещават да задължат хлебопроизводителите да подобрят системите си и то в определен от инспекторите срок. В противен случай ще последват строги санкции.

Министерството на земеделието и храните, в лицето на новосъздадената агенция успокояват потребителите, че в най-скоро време предстоят проверки и в още 10 000 предприятия, произвеждащи хранителни продукти.

През това време най-сигурният начин начин да осигурите качествен хляб на трапезата е да си го приготвите сами.

Gotvach.bg ви предлага интересна рецепта за хляб, приготвен в домашни условия.

Необходими продукти

брашно - 300 гр., доматен сок - 200 гр., вода - 100 мл., захар - (меласа, мед), сол - 2 ч. л., мая - суха 1 ч. л., зехтин - 1 с. л.

риган - 1 с. л., чесън - (по желание), песто, мащерка, розмарин

чубрица, кашкавал - настърган

Хлябът отново не отговаря на стандартите

Приготвяне

Маята се разтваря в топлата вода и се добавя захарта. Оставя се встрани за 10 минути. Добавя се сокът от доматите и се разбърква.

Брашното се пресява на етапи, добавя се чесъна, ароматните подправки, и се замесва еластично тесто, като накрая се добавя маслото и солта (ако използвате и песто, настърган кашкавал то ги добавете заедно със сухия чесън).

Оформете тестото на топка и поставете в намаслена купа (плик), покрийте и оставете за 1 час. Разточете тестото в правоъгълник и поставете кубчетата кашкавал. Навийте на руло. Поставете в намаслена форма за хляб (26 х 12), покрийте с намаслено свежо фолио и оставете за още 30 минути.

Печете в предварително загрята фурна на 210 С за около 30 - 40 минути.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
niiksan
niiksan
26.04.2013 11:35
От 300гр. брашно и 300гр. (доматен сок+вода) се получава едно голямо нищо. Брашното трябва да се завиши или течността да се намали. Иначе се получава една бозица, която за никакъв ч-п не става.
0
0