Учени успокояват: Живакът в рибата не вреди

Рибно филе
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
7.99 лв.
Виж ››

Живакът от изядената риба не увеличава опасността от инфаркт и инсулт. Това твърдят учени от Харвардския университет, след като анализираха нивата на токсините в десетки хиляди изрезки от нокти.

Морската храна много често се препоръчва срещу сърдечно-съдови заболявания. Някои специалисти обаче имат притеснения, че високото съдържание на живак в някои риби като акула и риба-меч, е опасно, разкрива "Асошиейтед прес".

Наистина ли това е така? На този въпрос се опита да отговори най-новото изследване. В него учените не разчитат единствено на спомените на хората какво са яли, а измерват живака в ноктите им. Изследването на американските учени обхваща данни за 174 000 души, проследени 11 години.

Разлики в честотата на инфарктите и инсултите между хората с най-голяма концентрация на живак и при тези с най-малка, не била установена.

Живакът се съдържа в почвата и скалите, включително и във въглищата. От електроцентралите на въглища и от други източници той попада във въздуха, оттам - във водата.

Малките риби го поглъщат с планктона, след това те стават храна на по-големите. Хищните риби, които живеят по-дълго, като акула, риба-меч, кралската скумрия, натрупват най-много живак.

Риба

По принцип е установено, че високото количество от метала може да увреди развиващия се мозък и нервна система на бебетата.

"Хората трябва да ядат риба и да не се безпокоят за нежелателни последици за сърцата им", каза кардиологът Дариуш Мозафариан.

Миналия месец плеймейтката Златка Димитрова обаче попадна в болницата заради измислена от самата нея диета от зелена салата и риба тон. Според Златка в салатата имало нитрати, а в рибата - живак, които й докарали силни болки в корема и диагноза "преплитане на червата".

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати