gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Бебешките шишета са опасни за малчуганите

Бебешките шишета са опасни за малчуганите

Бебешко Шише

В пластмасовите бутилки, с които майките хранят малките си, се съдържа бисфенол. Съвременни авторитетни проучвания алармират, че химикалът крие опасности от ракови заболявания.

Бисфенол А се използва в производството на вид пластмаса, позната като поликарбонат. От тази пластмаса се изработват много продукти като бутилки за минерална вода, опаковки в хранителната индустрия, например пластмасовото покритие на консервите, но също така и някои от детските шишета, от които се хранят децата.

Последните проучвания, цитирани от потребителска организация „Активни потребители”, показват, че това е канцерогенна съставка. Така децата са изложени всекидневно на нейното влияние, като пият мляко или вода от тези бутилки.

Опасната съставка може да доведе още диабет и сърдечно-съдови заболявания на малчугана. До този извод стигат учени от Англия, САЩ и Канада.

Бебе

Дори и ниски нива от Бисфенол А в тялото може да навреди на развитието и състоянието на мозъка и нервната система, като основно се нарушава способността за запомняне.

Канада вече е забранила използването на бисфенол А в производството на бебешки бутилки за хранене. Подобна инициатива тече и в Европа, където членове на Европейския парламент призовават Комисията на Европейския съюз да забрани използването на химикала в този вид бутилки.

По данни на потребителски асоциации, около 90% от бебешките шишета на пазара са направени от поликарбонат. На тях би следвало да откриете триъгълен знак с цифрата 7 в средата.

Естествено обаче има и производители, които нарочно избягват да поставят този знак на продуктите, произведени от изключително опасният поликарбонат.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Таня
Таня
13.06.2013 15:49
Браво за статията, дано повече майки да се замислят преди да купуват шишета и пакетирани храни.. Вече на пазара има и шишета без съдржание на Бисфенол А. Доколкото ми е известно БФА е не само канцерогенен химикал, но също така оказва и хормонално влияние върху хората.
За съжаление аз пия само минерална вода, защото чешмяната вода в страната, която живея, сама по себе си е ужасна. :/
0
0