Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се готви месо от акула

Как се готви месо от акула

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Месо от Акула

Много хора смятат, че месото на акулата не става за ядене. Това обаче не е така. Ястия от акула консумират много народи, които живеят до морета и океани.

Известни са над триста видове акули, които са различават по размер, начин на живот, хранене и поведение, но само някои от тях се ловят в промишлени количества.

Сред акулите с особено вкусно месо са синята акула, черноперковата акула, сивата акула, леопардовата акула, акула галеус и акулата лисица. Най-много акули се консумират в Япония.

Там се смята за особен деликатес супата от плавници на акула. Векове наред майсторството на готвачите от Изтока се оценявало по умението им да приготвят супа от плавници на акула.

В Китай е популярно ястие от устните на акула, задушени с кълнове от бамбук и пилешко месо. В Италия месото от акула се използва най-вече за салати.

В Англия месото от акула се поднася с пържени картофи. Черният дроб на акулата е богат на витамин А. Месото на акулата е богато на белтъчини, които по аминокиселинен състав са близки до белтъчините на говеждото месо.

Освен това в месото от акула се съдържат соли на калция, фосфор, йод и мед, а също и витамин В. То съдържа и голямо количество живак, който може зле да повлияе върху нервната система. Затова месото от акула не се препоръчва за бременни и деца под шестнадесет години.

Месото от акула е вкусно и крехко, но когато е сурово, има неприятен мирис на амоняк и горчиво-кисел вкус, затова изисква специална предварителна подготовка.

Филе от Акула

Специфичният вкус изчезва след сваряване или след киснене в мляко или подкиселена с оцет или лимонов сок вода. Най-вкусно е месото от дребните видове акули. Не се препоръчва консумацията на тъмното месо от акула.

Можете да приготвите страхотно пържено филе от акула. Ще ви трябва един килограм месо от акула – замразено или прясно, половин чаена чаша брашно, две яйца, половин чаша галета, половин китка магданоз, един лимон, двадесет грама мазнина, доматен сос и сол на вкус.

Нарежете филето на парчета, посолете ги и ги панирайте в брашно, топнете ги в яйцата и след това в галетата. Запържете в гореща мазнина и отцедете. Сервирайте в голямо блюдо, като украсите с магданоз и резенчета лимон. Отделно сервирайте доматеният сос.

Можете да изненадате близките си и с печена акула със сос. Нарязаното на пържолки филе измийте добре и подсушете. Посолете, полейте със сок от четвърт лимон, поръсете с черен пипер.

Добавете малко розмарин и печете в предварително нагрята на сто и осемдесет градуса фурна за десет минути. Това време е достатъчно, за да е готово месото.

Отделно пригответе соса. Два червени домата нарежете на малки парченца и запържете в масло. Добавете двеста грама консервиран зелен фасул, нарязана на ситно глава лук и две ситно нарязани скилидки чесън.

След пет-шест минути добавете две супени лъжици лют кетчуп и налейте четвърт чаша бяло вино. Задушете десет минути на слаб огън. По желание може да добавите захар и лимонов сок.

Сервирайте в голяма чиния, в която налейте сос, отгоре сложете месото от акула и поръсете с магданоз и босилек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
44
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Име
Име
06.09.2014 07:05
Хей готвачи, несото на акулата мирише на амоняк когато е старо или недобре съхранявано (неколкократно замръзявано и размразявано). Тогава вместо да се опитвате да го обезмирисвате просто не го лупувайте. Миришещото месо съдържа токсини от разпада на белтъчините в него.
4
1