Няма стари яйца от Полша на българския пазар

Яйца

Преди броени дни български птицевъди заявиха, че с наближаването на Великден на пазара в страната ни са се появили стари яйца от Полша. Цените на внесените от Европейския съюз яйца били много по-ниски от тези, произвеждани от местните земеделци, алармираха още от браншовите организации.

Със случая се зае Агенцията по безопасност на цените след официално постъпил сигнал, че в България е внесено голямо количество яйца с изтекъл срок на годност. Заключението на държавното ведомство, след проверка на търговски обекти, складове и пакетиращи центрове е, че в страната не са открити яйца със съмнително качество.

От агенцията успокояват потребителите, че преди и по време на Великденските празници ще се извършват мащабни проверки в търговската мрежа в цялата страна. Обект на инспекция ще бъдат не само яйцата, но и боите за яйца, козунаците и агнешкото месо. Експертните проверки ще бъдат извършвани от специално обучени дежурни екипи. За сега обаче потребителите спокойно могат да закупуват проверените яйца, предлагащи се на българския пазар.

Видове Яйца

Има няколко елементарни начина, по които сами можете да проверите дали закупените яйца са годни за употреба. Първият е да обърнете внимание дали черупката има блясък. Друг начин е да поставите яйце в чаша вода – ако то се задържи на повърхността – продуктът не е годен за консумация, съответно няма място за притеснения, ако яйцето потъне веднага на дъното на съда.

Добре затворени яйцата могат да се съхранят в продължение на няколко месеца. Интересен факт е, че след 7-месечно съхранение на тъмно яйцата напълно запазват вкусовите си качества и по нищо не отстъпват на пресните.

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати