Какво представляват дъбилните вещества и защо са полезни?

Вино

Дъбилните вещества или т. нар. танини притежават специфичното свойство да превръщат суровата животинска кожа в меши или гьон (дъбене).

В последно време интересът към танините значително нараства поради установеното действие на витамин Р. Ценните вещества са изключително полезни, защото повишават устойчивостта на стените на капилярите и намаляват повишената им пропускливост. Освен това те засилват усвояването на витамин С, понижават съдържанието на холестерола в кръвта.

Благодарение на физиологичната им активност танините все повече намират приложение както като лечебни, така и като профилактични средства. В редица растения дъбилните вещества са главната действаща съставка.

Танинът се съдържа в червените вина. При умерена консумация, съставката помага да се поддържат чисти артерии, вследствие на което се избягват кардиоваскуларни болести.

Той се съдържа още и в чая. Дъбилните вещества, съдържащи се в чая при своето разграждане образуват танин.

Бъчви Вино

Танините са естествени вещества със стипчив и нагарчащ вкус, които се получава от мацерацията на ципите на гроздето и от дървото, в което се съхранява виното. Тяхното присъствие се долавя от езика и венците. Плодовите танини, произлизащи от люспите на гроздето, са по-здравословни и фини, докато танините от дървото са малко по-агресивни.

В дървесните видове дъбилните вещества се натрупват в по-голямо количество в стъблената кора. Благодарение на танина във възпалените лигавици на устата и храносмилателни канал, при наранена кожа – възпалителния процес затихва, болките намаляват, а разширените кръвоносни съдове се свиват, лигавицата не пропуска токсични вещества. Той има благотворен ефект и при състояния на диария.

Дозите на танинови вещества, приети през устата, трябва да бъдат умерени.

5 1
4 2
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати