Хранителна стойност на меда

Мед

Медът е универсален продукт, ползващ се както за храна или хранителна добавка, така и за лекарство и в козметиката.

Доказано е, че пчелите са единствените същества на Земята, чиято повърхност на тялото е почти стерилна. Причината за това се дължи на прополиса и на средата, в която живеят. Те събират нектар от цветовете на различни растения, които се смесва с киселините и ферментите на техните медовити гушки, след което медът се поставя във восъчните кутийки.

Нектарът, който се складира в кошера, съдържа голямо количество вода. Нейното първоначално ниво може да достигне до 80%, които в последствие се изпаряват до 20%. По време на превръщането на нектара в мед захарите се увеличават в следствие на химични и физични процеси. Сложните захари се разграждат до прости, а под влияние на ферментите и киселините се образуват левулоза и декстроза.

Високата хранителна стойност на меда идва от наличието на монозахариди, които се усвояват от организма без никаква обработка, защото постъпват направо в кръвта. Монозахаридите, в този случай глюкоза и фруктоза, се получават от разграждането на дизахаридите. За да се стигне обаче до разграждане и синтез на захарите, са необходими ферментите, които се изработват от организма на пчелите.

По данни на организацията „Активни потребители”, в състава на меда са установени следните витамини (на 100 г):

Ползи от Мед

аневрин (В1) 4.4-5.5 мг

рибофлавин (В2) 26.6-61.0 мг

пантотенова киселина (В3) 0.02-0.1 мг

пиридоксин (В6) около 10.0 мг

никотинова киселина (РР) 0.2 мг

аскорбинова киселина (С) 2.0 мг

фолиева киселина (Вс) 3-15 мг

биотин (Н) 0.04-0.066 мг

токоферол, провитамин А (каротин), К и Е В малки количества

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати