gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Поевтиняване на храните - чак през лятото

Поевтиняване на храните - чак през лятото

AdminAdmin
Дарт Вейдър
9494148112k
На Пазар
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
30.96 лв.
Виж ››

Запазва се тенденцията цените на хранителните продукти да остават високи. Признаци за поевтиняване няма. Това е становището на Софийската стокова борса. От там прогнозират, че евентуален спад в паричната стойност на храните от първа необходимост може да се очаква чак през летните месеци на тази година.

Експертни обясняват, че природните катаклизми в Япония, както и политическите метежи в страните от Северна Африка неминуемо оказват влияние върху цените на основни продукти.

Анализите на Софийската стокова борса потвърдиха прогнозите на финансовия министър Симеон Дянков, който през изминалата седмица категорично заяви, че увеличение на цени на храни у нас ще има и то в дългосрочен план. Това се налага не само от производствените цени, но и от търсенето, смята още министърът на финансите Дянков.

Това, което държавата се опитва да прави, е да предостави възможност на потребителите да следят промените на цените по веригата производител-преработвател-търговец. По този начин всеки ще има реална представа каква е действителната цена на продуктите.

Поевтиняване на храните - чак през лятото

Това ще позволи всеки заинтересован да разбере, че нормалната цена на килограм кашкавал например е 10-12 лв., а не 16 лв., каквато е стойността за килограм от млечния продукт в местната бакалия.

Практиката е почерпена от страните от ЕС, в повечето от които има стабилни механизми за мониторинг на поскъпването на храните.

Добрите намерения са тези техники да бъдат успешно интегрирани и на родна почва, където често се случва определена стока да се декларира на границата за жълти стотинки на килограм, а впоследствие на пазарите да се продават стотици пъти над обявената стойност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати