Как да приготвим перфектното кафе

Кафе

Горещото ароматно кафе има милиони почитатели в цял свят. Кафето има славата на напитка, която дарява бодрост и настроение. Но това е вярно само когато кафето е правилно приготвено.

Ако подходите лекомислено към правенето на кафе, можете да развалите дори най-изискания и скъп сорт от разкошните зърна. А и приготвеното по неправилен начин кафе няма полезните свойства на вълшебната напитка.

Пиене на кафе

Най-популярните сортове кафе за робуста и арабика. Робустата има леко грубоват вкус, силен и тръпчив. Съдържанието на кофеин в тези зърна може да превиши три процента.

Арабика има по-мек вкус, с отчетливо изразен кисел привкус, а съдържанието на кофеин се колебае от половин до един и половина процента.

За да сварите перфектно турско кафе, ви е необходимо медно джезве. За целта преди да сложите кафето, трябва да изплакнете с гореща вода джезвето.

Сипете две чаени лъжички смляно кафе в джезвето и го залейте със сто милилитра вряла вода така, че неразтвореното кафе да не изплува на повърхността.

Започне ли по стените на джезвето да се надига пяна и мехурчета, трябва да намалите огъня, за да заври кафето много бавно. В момента на завирането на водата кафето започва да се надига.

Черно кафе

Кафето е сварено, когато пяната се е надигнала, но не е започнала да се разпада. Идеалната пяна е тъмна, с големи мехурчета. След като кафето се утаи, пяната става дребна и почти прозрачна.

За да се утаи кафето по-бързо, в него се добавя една чаена лъжичка студена вода. Можете да приготвите кафе по екзотичен начин.

За целта прясносмлени зърна се заливат със студена вода в съотношение едно към две. Оставят се да престоят едно денонощие на тъмно място, прецежда се и пак се смесва със студена вода.

Можете да добавите в кафето си пикантни подправки, за да го направите по-ароматно и екзотично – например индийско орехче и черен пипер.

Рейтинг

5 6
4 3
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Лози
Лози
04.04.2014 12:00
някои неща от написаното в рецептата точно така ги правя, но има неща, които са много интересни и вкусни и сигурно ще ги изпробвам
0
0