Нова мода – постни козунаци

Козунак

Тази година празникът Великден ще се запомни с новите хрумвания на търговците, съобразени с покупателната способност на българина. В магазините вече масово се предлагат постни козунаци на ниски цени.

В голяма част от продаваните обредни хлябове тази година няма мляко или пък яйца. Основните съставки са вода, брашно, захар, набухватели, мазнини и подобрители. Средната им цена е около 2.50 лв. за ½ кг.

За 2.80 лв. можете да откриете козунаци със стафиди, орехи или локум, но отново без яйца или мляко.

Около 3 лв. е цената на великденския продукт, съдържащ яйчен меланж или жълтък на прах.

Явно сухото мляко вече се счита за скъпа добавка, тъй като съдържанието му в обредните хлябове ги оскъпява с минимум 1 лев, в сравнение с постните козунаци, търгувани за 2.50.

Естествено пазарът предлага широко разнообразие от видове, чиито цени достигат до 10 лв. и дори повече.

Козунаци

Ние ви даваме едно вкусно предложение за домашно приготвен козунак по традиционна рецепта, включваща както мляко, така и яйца и масло.

Необходими продукти:

Брашно – 1 кг., яйца – 5 бр., олио – 150 мл., масло - 150 гр., захар – 350 гр., прясно мляко – 300 мл., мая – 1 кубче.

Начин на приготвяне:

В хладко мляко сложете захарта и предварително затоплената мазнина. Прибавяте разбитите яйца и разбъркайте добре.

В брашното се прави кладенче, в което се добавя по малко от разбъркана смес. Тестото се замесва и впоследствие се „бие”.

Така приготвеното тесто се слага на топло място да втаса за около час и половина. След това се оплита и отново да втаса около 30 минути. Пече се в умерена фурна около 35 - 40 мин.

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
тин
тин
11.04.2011 13:49
Едно кубче мая се разбърква заедно с
3/4 ч.ч.топло прясно мляко + 1 ч.л.захар
+ 1 ч.л.брашно, докато се получи кашица,
похлупваме я и я оставаме на топло да
втаса. Тогава я прибавяме към брашното
и другите продукти.
2
0
Мария Кирязова
А кога се слага маята и къде ?
2
0