Плодови сокове - да, алкохол - не

Напитка

Едва ли за някой е нещо ново това, че плодовите сокове са полезни за здравето, докато алкохолните напитки са негов враг. Но в тази статия ще ви разкрием за нови изследвания, свързани с ползата и вредата от двата вида напитки.

Любителите на плодови сокове са по-склонни да си набавят необходимите хранителни вещества от хората, които не пият сок. Това твърдят учени от щатския университет на Луизиана, които разгледали ползата от редовната консумация на напитки със 100% плодово съдържание.

Възрастните, които не пият плодови сокове, са по-склонни да имат недостиг на някое от основните хранителни вещества. В това число витамините А и С, както и магнезий.

Голям процент от потребителите на плодов сок надвишават препоръчителните нива на калций и калий. Това са два изключително важни минерала за насърчаване на здравето на костите. А също и за регулиране на кръвното налягане.

Имайте предвид обаче, че соковете, които се продават в търговските вериги, са с високо съдържание на захар и консерванти. Затова е по-добре да си приготвяте вкъщи соковете от пресни и добре узрели плодове.

Алкохол

В същото време германски специалисти установиха, че злоупотребата с алкохол в Европа е основната причина за близо 10% от всички видове рак при мъжете и 3% от раковите заболявания при жените.

Алкохолът може да увеличи риска от рак. Съществува причинноследствена връзка между консумацията на алкохол и рака на черния дроб, на гърдата и на дебелото черво, както и на рака на горната част на храносмилателната система.

Горните цифри са резултати от анализи от Франция, Италия, Испания, Великобритания, Холандия, Гърция, Германия и Дания. Установени са 50 400 случая на определени видове рак, които били причинени от консумация на алкохол над определените норми.

Ако консумацията е била ограничена до две алкохолни питиета на ден при мъжете и едно при жените, както препоръчват много здравни организации, то много от случаите е можело да бъдат избегнати.

Стандартното питие съдържа около 12 г алкохол и е еквивалентно на 1 чаша вино от 125 милилитра или около четвърт литър бира.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати