gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Черните боровинки най-полезни на сок

Черните боровинки най-полезни на сок

Тъмни Боровинки

Сокът от черните боровинките и най-полезната напитка в света, твърдят американски учени. Според техните изследвания, сокът от черни боровинки е по-полезен от ябълковия сок, гроздовия сок и сока от нар.

Черните боровинки са много богати на антиоксиданти и притежават природни вещества с противовъзпалителни свойства. Една чаша 100% боровинков сок обезпечава среднодневната норма на витамини за организма, съдържащи се във всички останали плодове. Сокът от черни боровинки е подходящ за всяка диета, добавят американските специалисти.

Ако пък искате да сте умни, яжте повече червени боровинки. Установено е, че те в най-голяма степен подпомагат развитието на умствените способности у човека.

Червените боровинки също съдържат голямо количество антиоксиданти, които взаимодействат със свободните радикали на кислорода. Тези радикали от своя страна произвеждат холестерол, който не само че е изключително вреден за сърдечносъдовата система, но е виновен и за влошава­не на паметта и работата на опорно-двигателния апарат.

Ако си съставите хранителен режим, в който основен компонент да бъдат червените боровинки, то ще подо­брите паметта си, а също и работата на опорно-двигателния апарат.

От горските плодове къпините също са много полезни, въпреки че съдържат по-малко антиоксиданти, отколкото червените и черните боровинки.

Боровинки

Къпините обаче могат да се похвалят с това, че притежават вещества, които подобря­ват зрението.

Горските плодове, къпините, боровинките и ягодите, съдържат много полифеноли. Това са съединения, които помагат на мозъка да извършва важни поддържащи функции.

Полифенолите в горските плодове помагат на клетки, наречени микроглии, да почистват токсични протеини, свързани с отслабването на паметта и други симптоми за намаляване на функциите на мозъка.

С остаряването микроглиите се справят все по-зле със задачите си и се натрупват отпадъци. Полифенолите им помагат да се справят по-добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати