Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как да се предпазим от инсулт

Как да се предпазим от инсулт

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Пазаруване

Една от причините за висока смъртност са заболяванията на кръвоносните съдове и едно от най-опасните от тях е инсултът. За съжаление той поразява все по-често млади хора.

Инсултът няма нищо общо със съдбата или лошия късмет, дори когато човек има наследствена предразположеност към него. Тази тежка болест е свързана с начина на живот, а той може да се промени.

За инсулта е характерно рязкото нарушаване на кръвоснабдяването на мозъка в определени участъци. Инсултите се делят на исхемични и хеморагични. Исхемичните възникват заради тромб или запушване на кръвоносен съд, а също и от свиването му.

Определени участъци на мозъка се лишават от кислород, това става внезапно и клетките бързо умират. Хеморагичният инсулт възниква заради разкъсване на кръвоносен съд – от повредения съд тече кръв и работата на мозъка се нарушава.

Причина за разкъсването на кръвоносен съд обикновено е високото кръвно налягане. За да се предпазите от инсулт, трябва най-вече да промените начина си на хранене.

Възникването на инсулт може да се предотврати от много вещества, които се съдържат в обикновените хранителни продукти. Така например магнезият намалява риска от инсулт с петнадесет процента.

Той се съдържа в пълнозърнестите култури, ядките, зелените зеленчуци, сушените сини сливи. Магнезият намалява високото кръвно налягане. Основното правило, което трябва да се спазва, за да се предпазите от инсулт, е да не преяждате.

Здравословно Готвене

В менюто ви трябва да присъстват продукти, богати на пектин като нектари, пресни зеленчуци и плодове, домашно приготвен мармалад. Тези продукти, както и пълнозърнестият хляб спомагат за изхвърлянето на токсини.

За добрата работа на мозъка и скоростта на реакциите са необходими хормоните адреналин и норадреналин – те се образуват при наличието на фенилаланин. Той се съдържа в яйцата, изварата, сметаната, млякото, рибата, пилешкото месо и месото от домашни животни.

На мозъка е необходим и триптофан, който между другото забавя стареенето. На триптофан са богати бананите, гроздето, сушените кайсии, сушените смокини, фурмите, ядките, изварата, рибата и пуешкото.

Лизинът също е важен за работата на мозъка и за ясната мисъл. Той се съдържа в птичето месо, овесените ядки, бобовите култури, царевицата и натуралния шоколад.

Продукти, които предпазват от склеротични плаки и дори ги разрушават, са ряпата, репичките, хрянът, зелето, броколите и карфиолът. Те намаляват с една трета риска от инсулт.

Цитрусовите плодове намаляват този риск с двадесет и пет процента. В средиземноморските страни хората рядко страдат от заболявания на кръвоносните съдове. Това се дължи на редовната употреба на зехтин, който отговаря за здравето на кръвоносните съдове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
мария
мария
08.04.2014 22:50
Тук вече сгрешихте ,като пишете че" средиземноморските страни рядко страдат от заболявания на кръвоносните съдове" !
2
0