Доматите поскъпват, краставиците и кашкавалът поевтиняват

Пазаруване

Тенденциозното поскъпване на основните хранителни продукти в страната продължава. Прогнозите на експертите за трайно покачване на паричната стойност на храните през април вече се сбъдват.

Най-чувствително поскъпване се наблюдава при широко търсените домати. Те са повишили себестойността си с цели 10 %. В търговската мрежа килограм домати върви сред 1.99 лв.

Захар, портокали и картофи също бележат ръст. Средната цена на захарта е 2.11 лева за килограм, което представлява поскъпване с 1.4 процента. Картофите се търгуват средно за 1 лв./кг., което ще рече, че са поскъпнали с 1 %.

С отминаването на сезона на портокалите се наблюдава и покачване на цената на цитрусовия плод. На пазара килограм портокали вече струва средно 0.94 лв (повишение 1.1%).

Кравето сирене също отбелязва леко повишение с 0.6 % като днес може да се закупи за 4.68 лв./кг.

Краставици

И още – по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/ само за една седмица брашното е покачило цената си с 4% и вече се търгува за 1.04 за килограм на едро. В същото време за сега от Асоциацията на хлебопроизводителите уверяват, че драстично поскъпване на насъщния няма да има.

Според статистиката на ДКСБТ поевтиняване има при краставиците с 5.1 процента. Средната цена за килограм краставици е 1.87 лв./кг. Олиото също е с намалена парична себестойност – килограм струва 2.77 лв (0.7 %), както и кашкавалът, който струва средно 10.60 лв. за килограм, което представлява спад с 0.3 процента.

Припомняме, че според експерти от Софийската стокова борса трайно намаление на цените на някои от основните хранителни продукти може да се очаква през летните месеци на тази година.

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати