Как да изберем хубаво агнешко и за какво е полезно?

Агнешко Месо
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
10.00 лв.
7.70 лв.
Виж ››

В навечерието на Великден традиционно зачестява търговията на агнешко месо. Какво трябва да знаем, за да подсигурим качествения избор на вкусното месо?

Според стандартите, агнешкото месо, продавано в магазините, задължително трябва да има печат и съответния БГ номер.

Около Великден обаче паричната себестойност на агнешките плешки се покачва значително. Въпреки призива на земеделския министър, все пак се очакват традиционните спекулации с цените.

Към момента няма дефицит на българско агнешко месо по търговските вериги, което не предполага покачване в стойността. Все пак проверки показват, че средната цена вече е достигнала 11-12 до 14 лева за килограм. По данни на производители изкупната цена на живо тегло агнешко варира между 5 и 6 лева за килограм. Оказва се, че от производителя до търговеца цената се покачва двойно.

Агнешко

Добрата новина е, че на българския пазар няма заразено с шап агнешко месо. Информацията е на Агенцията по безопасност на храните. От институцията уверяват още, че текат непрестанни проверки за качеството на традиционните за великденската трапеза меса, яйца и козунаци.

Освен в България, агнешкото е изключително широко разпространено в кухните на Турция, Гърция, Нова Зеландия, Австралия и Средния Изток. Проверка на български медии относно цените на месото в страните от Западна Европа показва, че почти не съществува разлика между паричната себестойност на прясното агнешко месо продавано в Англия, САЩ и в България около Великден.

Скъпо или не, диетолозите препоръчват честа консумация на агнешко месо не само около великденските празници.

То е ценно заради високото съдържание на цинк – минерал, укрепващ имунната система. Освен това агнешко е източник на витамин В12, който се грижи за здравето на червените кръвни клетки, както и за нервната система.

Специалистите по хранене са категорични, че месото от агне предпазва от Алцхаймер и от други, свързани с напредналата възраст болести.

Рейтинг

5 0
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Пешо
Пешо
07.05.2013 21:43
Е да ама в магазина продават заколени агнета. При положение че рандемана е 50%, значи е същото да си купи човек от магазина за 10-12 лева/кг.
2
1