Митове за безопасността в кухнята

Миене

Изненадващ брой изследвания са посветени на валидността на правилото за петте секунди. Трябва да знаете, че храната, която изпуснете на пода, незабавно бива замърсена с бактерии.

Няма значение какъв тип е подовата настилка – плочки, дърво или килим. Единствената разлика е по отношение на това за какъв период от време дадена повърхност остава замърсена с бактерии.

Това зависи от влажността и структурата на подовата настилка. Бактериите на салмонелата например остават жизнеспособни за 28 дни на суха повърхност.

Правилото за петте секунди, още известно и като правило на трите или десетте секунди, е един от най-разпространените кухненски митове. Ето още шест нехигиенични кухненски навици, които могат да доведат до заболяване.

Мит: Използването на мокра гъба или кърпа за почистване е напълно безопасно.

Факт: Можете да използвате гъба или парцал за почистване единствено ако са чисто нови или много добре почистени.

Използвайте една кърпа при всяко готвене. Пригответе отделна кърпа, с която да избършете ръцете си. Гъбите могат да бъдат почистени в съдомиялната машина или ако бъдат поставени влажни в микровълновата печка за 30 секунди.

В повечето случаи разпространявате повече микроби и бактерии, когато забърсвате нещо с гъба или парче плат, отколкото успявате да съберете с тях.

Ако използвате гъба или кърпа за почистване на кухненски повърхности, използвайте топла сапунена вода, след което изсушете напълно повърхностите. Най-добре е да използвате хартиени кърпи за каквото и да било почистване.

Мит: Не е проблем да използвате една и съща дъска за рязане за месо и зеленчуци.

Чистене

Факт: С нарастването на страха бактерията ешерихия коли в хранителната индустрия в последните години новините бързо се разпространяват.

Много хора се разболяват и някои умират в резултат на заразени храни. Заразяването може лесно да се случи в собствения ви дом. Най-застрашени са възрастните, децата и хората с отслабена имунна система.

Месото, птиците и яйцата трябва да бъдат съхранявани отделно от останалата храна. Добра идея е също така да измивате птиците, преди да ги подготвите са готвене.

Ако сте държали месо или птица, измийте ръцете си. Всичко, до което се докоснете, включително кранчетата на мивката и дръжките на вратите, ще бъдат замърсени.

Мит: Кутия със сода за печене в хладилника ще премахне всички неприятни миризми.

Факт: По-ефективно е да покривате храната, която съхранявате в хладилника, да почиствате редовно рафтовете и да изхвърляте старата храна след няколко дни.

Въпреки, че е страхотна маркетингова идея за производителите на сода, тя не е особено ефективна в премахването на миризмите от вашия хладилник.

Мит: Изплакването е добро почистване

Факт: Колко от нас са изпивали набързо чаша вода, след което само са изплаквали чашата преди да я поставят на стойката за съдове?

Ако сте докосвали устата си до някой съд или кухненско пособие, например лъжици за опитване на храна, трябва да ги почистите с топла сапунена вода или да ги поставите в съдомиялната машина. Същото важи и за всяко кухненско пособие, което е било в контакт със сурово месо.

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати