gotvach.bg»Статии»Любопитно»Митове за безопасността в кухнята

Митове за безопасността в кухнята

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Миене
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.50 лв.
Виж ››

Изненадващ брой изследвания са посветени на валидността на правилото за петте секунди. Трябва да знаете, че храната, която изпуснете на пода, незабавно бива замърсена с бактерии.

Няма значение какъв тип е подовата настилка – плочки, дърво или килим. Единствената разлика е по отношение на това за какъв период от време дадена повърхност остава замърсена с бактерии.

Това зависи от влажността и структурата на подовата настилка. Бактериите на салмонелата например остават жизнеспособни за 28 дни на суха повърхност.

Правилото за петте секунди, още известно и като правило на трите или десетте секунди, е един от най-разпространените кухненски митове. Ето още шест нехигиенични кухненски навици, които могат да доведат до заболяване.

Мит: Използването на мокра гъба или кърпа за почистване е напълно безопасно.

Факт: Можете да използвате гъба или парцал за почистване единствено ако са чисто нови или много добре почистени.

Използвайте една кърпа при всяко готвене. Пригответе отделна кърпа, с която да избършете ръцете си. Гъбите могат да бъдат почистени в съдомиялната машина или ако бъдат поставени влажни в микровълновата печка за 30 секунди.

В повечето случаи разпространявате повече микроби и бактерии, когато забърсвате нещо с гъба или парче плат, отколкото успявате да съберете с тях.

Ако използвате гъба или кърпа за почистване на кухненски повърхности, използвайте топла сапунена вода, след което изсушете напълно повърхностите. Най-добре е да използвате хартиени кърпи за каквото и да било почистване.

Мит: Не е проблем да използвате една и съща дъска за рязане за месо и зеленчуци.

Чистене

Факт: С нарастването на страха бактерията ешерихия коли в хранителната индустрия в последните години новините бързо се разпространяват.

Много хора се разболяват и някои умират в резултат на заразени храни. Заразяването може лесно да се случи в собствения ви дом. Най-застрашени са възрастните, децата и хората с отслабена имунна система.

Месото, птиците и яйцата трябва да бъдат съхранявани отделно от останалата храна. Добра идея е също така да измивате птиците, преди да ги подготвите са готвене.

Ако сте държали месо или птица, измийте ръцете си. Всичко, до което се докоснете, включително кранчетата на мивката и дръжките на вратите, ще бъдат замърсени.

Мит: Кутия със сода за печене в хладилника ще премахне всички неприятни миризми.

Факт: По-ефективно е да покривате храната, която съхранявате в хладилника, да почиствате редовно рафтовете и да изхвърляте старата храна след няколко дни.

Въпреки, че е страхотна маркетингова идея за производителите на сода, тя не е особено ефективна в премахването на миризмите от вашия хладилник.

Мит: Изплакването е добро почистване

Факт: Колко от нас са изпивали набързо чаша вода, след което само са изплаквали чашата преди да я поставят на стойката за съдове?

Ако сте докосвали устата си до някой съд или кухненско пособие, например лъжици за опитване на храна, трябва да ги почистите с топла сапунена вода или да ги поставите в съдомиялната машина. Същото важи и за всяко кухненско пособие, което е било в контакт със сурово месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати