Солта е полезна за нервите

АдминистраторАдминистраторДарт Вейдър / Автор
Сол

Солената храна се оказва полезна за хората с чувствителна нервна система. Наскоро бе доказано, че солта всъщност помага на социалните контакти и комфорт на човека.

Установено е, че честата консумация на солени блюда повишава нивото на специфичното вещество окситоцин – основният химичен елемент, участващ в положителните емоции на хората.

Ето защо тези, които похапват по-често солено, са по-спокойни и реагират по-уравновесено в напрегнати и дори критични ситуации. Съответно тези, които избягват пресолените ястия, са по-уязвими на стрес и нервни разстройства.

Освен това съществуват доказателства, че бялата подправка повишава либидото на жените. Според изследвания дамите, които обичат пресолените ястия, се радват на пълноценен сексуален живот. Натриевият хлорид повишава производството на тестостерон - хормона, отговорен за либидото. Ето защо жените, които обичат солени храни, имат и повишен сексуален апетит.

Нерви

Все пак е безумие да се твърди, че солта е полезна за организма. Въпреки че помага за определени състояния, подобрявайки нервната система и сексуалното желание, подправката е много опасна за сърдечно-съдовата система. Тези, които се стараят да ограничават солта, се застраховат в бъдеще да не страдат от сърдечни заболявания и високо кръвно.

Едва ли се замисляме, че дори да не добавяме сол към ястията, голяма част от приема ни на натриев хлорид идва от закупените продукти – готови или полуготови. Само 25 % от ежедневните ни дажби на сол поемаме от хляба, които консумираме.

Сол се съдържа в почти всичко, което закупуваме – супи, ризото, сирене, обработени меса като например наденички или бекон. Сол има дори в бисквитите и някои шоколадови напитки.

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати