Тайните на вкусния козунак

Козунак

Има няколко основни неща, които трябва да се спазят при домашната подготовка на козунаци.

Първото условие е всички продукти (мляко, вода, мая) да бъдат предварително затоплени до температура около 23-25 градуса. Задължително е също брашното да бъде добро пресято. Друго важно условие е да внимавате да не се пресече маята. Ето защо в никакъв случай не бива да месите козунака със прекалено загрято мляко.

За истински вкусния козунак са характерни т.нар. конци при разчупването на великденския сладкиш. Те се получават от глутеновите нишки на брашното и от белтъка на яйцата. От значение за образуването им е дългото замесване и месене на тестото. След омесване на брашнената смес, тя не бива да се бие силно. Козунакът се меси бавно и се оставя да втаса.

Плетене на козунак

Друга важна част в замесването е дългото време, което тестото трябва да престои, за да увеличи двойно обема си. Майстор сладкарите препоръчват двойно втасване на тестото – веднъж, като е на топка и втори път, след като оплетете козунака в избраната от вас форма. Времето за втасване обикновено е между 5 и 6 часа. По-нетърпеливите могат да намалят наполовина тези часове.

Престоят на козунака преди печене трябва да става на стайна температура. Най-подходящо е температурата в помещението да не надвишава или понижава 23–25 градуса. В същото време внимавайте втасващият козунак да не хване коричка.

козунак със стафиди

Освен това не трябва да пестите мазнината, когато приготвяте сместа.

Сред апетитните добавки, които биха направили козунака неустоим, са бадеми, стафиди, лимонова кора и канела.

Температурата на печене също е от значение. Фурната не бива да е пусната на високи градуси. Първоначално фурната се загрява до 220 градуса.

Препоръките на майстори са след набъбване градусите да се намалят до 190 градуса. По желание можете да покриете козунака с готварско фолио.

Рейтинг

5 12
4 7
3 2
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Веселина Константинова
Полезна информация. Идва отново време да замесим козунаците!
2
1
шиков
шиков
21.04.2013 13:55
Драга госпожо ако тестото за кузанак го държите във хладилника изацяла седмица няма да втаса нъли се сещаш стаята трабва да дъде добре затоплена и набързо втасва акоси в търговията няма даискараш нищо тока неможиш даси платиш
3
0
Flora
Flora
21.04.2013 10:15
Незнам как за един час ще ти втаса, ама айде. Когато правя козунак винаги втасва първият път около 4-5 часа. И после става уникалвен.
5
2
илияна
илияна
21.04.2013 09:07
Госпожо не може да втасва 6 часа време за втасване е 1 час достатъчно е за първото втасване а когато се оплетат плитките става побързо втасването

2
7
Мирослава П.
Мирослава П.
19.04.2013 15:00
Спазих всички препоръки,посочени по-горе.Втасва доста време,тъй като имам малко дете и се съобразявах с режима на хранене и спане.Освен всичко посочено горе намазах с малко мармалад от дюли,в който има индрише,а отгоре поръсих с мак.
Разликата между домашното и купешкото е огромна и когато се прави веднъж в годината си струва да се потрудиш малко.
8
3