Символика на масата за Великден

Великденски Яйца

Празникът на светлото Христово Възкресение, известен и като Пасха, е главното събитие на годината за православните християни от цял свят. Думата „Пасха” идва от гръцки език и означава „избавление”.

В този ден ние празнуваме избавлението си чрез Исус Христос и дарът, който сме получили – живот и вечно блаженство. Със смъртта на Христос е извършено изкуплението ни, а с Възкресението му ни е дарен вечен живот.

Пити

На Великден се приготвя обилна и разнообразна трапеза. В дома на всеки християнин на празничната великденска маса има традиционни ястия, които носят дълбоко символично съдържание.

Обичаят да се боядисват яйцата червени датира от много късен апокриф, в който се разказва за това как императорът на Рим Тиберий приел християнството.

Когато поискал да спре проповедта на Мария Магдалена, той казал, че по-скоро ще повярва, че бяло яйце ще се превърне в червено, отколкото, че умрял човек ще оживее.

Великденска Пита

Яйцето, което Мария Магдалена подарила на императора, почервеняло и римският император приел да го кръстят. Обичаят да се разменят боядисани яйца се появил още през първи век.

Козунакът е символ на самия Исус Христос. Козунакът задължително се прави със закваска, защото тя е жива. Това е символ на живота, който може да продължи вечно.

Агнешкото на великденската трапеза също е символично, то напомня за Исус Христос. Известен е изразът „агнец божи”, който символизира невинността и чистотата.

На великденската трапеза задължително трябва да има свежи цветя. Те са символ на възраждащата се природа и на това, че всичко на практика е вечно и непреходно.

Рейтинг

5 1
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати